Društvo

Pavićević ponovo predsjednik Sindikata prosvjete

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) Zvonko Pavićević ponovo je danas izabran na tu funkciju na petom Kongresu radničke asocijacije.
Pavićević ponovo predsjednik Sindikata prosvjete
Portal AnalitikaIzvor

Iz Sindikata su poručili da zaposleni u prosvjeti nijesu zadovoljni socio-ekonomskim položajem i odnosom odgovornih prema obrazovnom sistemu u državi.

Oni su zatražili od buduće Vlade hitne mjere i programe koji će popraviti njihov položaj.

Pavićević je, na petom Kongresu SPCG-a, rekao da prosvjetni radnici Crne Gore dijele sudbinu većine građana koji su, kako je rekao, tranzicioni gubitnici društva.

On je ocijenio da odgovorni ljudi u državi do sada nijesu dovoljno ozbiljno shvatali činjenicu da samo kvalitetno obrazovanje i vaspitanje novih generacija može državu približiti društvu razvijenih evropskih država.

Kako je kazao Pavićević, nema kvalitetnog obrazovanja bez stručnog i motivisanog prosvjetnog radnika.

On je, u ime devet hiljada članova SPCG-a, poručio svim političkim subjektima koji će činiti buduću Vladu, da se SPCG nikada neće pomiriti sa činjenicom da danas, u 21. vijeku, prosvjetni i drugi radnici u Crnoj Gori od svoga rada ne mogu imati dostojanstven život.

Pavićević je zamolio sve aktere političke scene u Crnoj Gori da im, kako je kazao, više deklarativno ne poručuju da oni budno brinu o interesima prosvjetnih radnika, kao i da će se zalagati za poboljšanje njihovog položaja.

On je naveo da će SPCG ubuduće, kao i do sada, raditi sve što je u njegovoj moći da na zakonit način zaštiti interese prosvjetnih radnika.

“Od buduće Vlade tražimo hitne mjere i programe koji treba da zaštite i poprave naš socio-ekonomski položaj. Argumente za ove naše zahtjeve nalazimo u podacima da se za obrazovanje u Crnoj Gori izdvaja 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, a evropski prosjek je više od šest odsto”, poručio je Pavićević.

On je kazao da od buduće Vlade traže i donošenje novih zakonskih i podzakonskih akata, normativa i drugih propisa, koji će uvesti više reda u obrazovanje i dovesti do kvalitetnijeg funkcionisanja obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

“Zahtijevaćemo da se izmijene zakonski okviri za zapošljavanje mladih kolega, uvođenjem kriterijuma prilikom njihovog zapošljavanja, čime bi se izbjegla dosadašnja zloupotreba”, dodao je Pavićević.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović je kazao da će prioritet nove Vlade biti poboljšavanje uslova i standarda prosvjetnih radnika i snažna reforma sistema obrazovanja.

Filipović je kazao da su u proteklih 10 godina u sistem infrastrukture obrazovanja u Crnoj Gori uložili preko 100 miliona EUR.

“To je Vlada uložila kroz sistem energetske efikasnosti, partnerski odnos i donacije prijateljskih zemalja-SAD, Kine, Japana, Turske”, kazao je Filipović.

On je istakao da od 2017. godine očekuju da će prosvjetnim radnicima, zajedničkim akcijama Sindikata, Ministarstva, Vlade i Stambene zadruge “Solidarno”, biti podijeljeno još 270 stanova.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je pozvao sve članove SPCG i granskih Sindikata koji djeluju pri Uniji, da novoj Vladi zajedno kažu “stop takvoj neoliberalnoj ekonomskoj politici",

"Ona u žiži nema zaposlenog i građanina, nego je fokusirana na interese domaćih tajkuna i stranih investitora", kazao je on.
 

Portal Analitika