Svijet

ŽENSKI RASPUĆIN: Žena u centru bizarnog skandala koji potresa Južnu Koreju

Južnokorejska predsjednica Park Geun-Hje suočava se sa pozivima da podnese ostavku zbog optužbi da je bliskoj prijateljici dozvolila da se miješa u državna pitanja, a žena u žiži tog skandala nema funkciju u vladi, ali ima "raspućinovski" uticaj na stavove i ubjeđenja predsednice, javlja AFP.
ŽENSKI RASPUĆIN: Žena u centru bizarnog skandala koji potresa Južnu Koreju
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj gotovo bizaran skandal u Južnoj Koreji ozbiljno je ugrozio javni status predsjednice Park i njenu sposobnost upravljanja zemljom, navodi francuska agencija.

"Ženski Raspućin" je 60-godišnja Čoi Sun-Sil, okružena zabrinjavajućom kvazi-vjerskom mistikom, kćerka pokojnog Čoi Tae-Mina, monaha koji se ženio šest puta, imao nekoliko pseudonima i osnovao grupu verskog kulta "Crkva večnog života".

Čoi Tae-Min se sprijateljio sa Park još kada je ona bila istraumirana posle ubistva svoje majke 1974. godine, za koju je on tvrdio da mu se pojavljivala u snovima i tražila pomoć.

Park Geun-Hje je uspostavila bliske odnose i sa Čoijevom kćerkom Sun-Sil, sa kojom je ostala prijateljica i nakon Čoijeve smrti 1994., a bivši suprug Čo Sun-Sil je bio visoki pomoćnik Park do njene pobjede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Čoi Sun-Sil je zvanično pod istragom zbog korišćenja svojih veza sa Park da prisiljava kompanije kao što je "Samsung" na pozamašne donacije dvijema neprofitnim fondacijama koje je ona osnovala, kako mediji navode, za svoju ličnu korist.

Međutim, pogubnija strana tog skandala je to što Čoi Sun-Sik, koja nikada nije bila ni na jednoj zvaničnoj funkciji, izgleda ima ogroman uticaj na donošenje političkih odluka južnokorejske predsednice.

Zbog ovoga skandala je popularnost južnokorejske predsednice pala na rekorno nizak nivo, iako se ona javno izvinila zbog toga što je "zabrinula narod".

IZVOR: Agencije, Blic

 

 

 

Portal Analitika