Društvo

Prezentovana Studije izvodljivosti sistema za sprečavanje plagiranja

Studija izvodljivosti za predloženi sistem za sprečavanje plagiranja u Crnoj Gori, koju je izradio konsultant angažovan na projektu „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – INVO“, prof. dr Miroslav Trajanović, prezentovana je danas u Ministarstvu prosvjete.
Prezentovana Studije izvodljivosti sistema za sprečavanje plagiranja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika, na početku prezentacije istaknuto je da je primarni cilj pripremljene studije sprečavanje plagiranja, ali da je njome obrađen i mnogo širi koncept akademskog integriteta.

- Predstavljena je analiza relevantnih sistema za sprečavanje plagiranja u Evropi i opsežan pregled kompjuterski potpomognutih sistema za otkrivanje plagiranja, te mogućnosti njihove primjene u Crnoj Gori. Takođe je pružen pregled evropskih strategija za borbu protiv plagiranja koji će služiti kao osnov za izradu crnogorske strategije, te izradu relevantnih akata uz uključivanje svih bitnih aktera. Prisutni su izrazili veliko zadovoljstvo inicijativom koja je pokrenuta, kao i izuzetno korisnim smjernicama koje su date u cilju rada na prevenciji plagiranja i unapređenju cjelokupnog akademskog okruženja - stoji u saopštenju.

Portal Analitika