Društvo

Godišnjica MTF-a: Privredi trebaju mladi inženjeri

Sa razvojem crnogorske privrede biće potreban i veći broj inženjera metalurško-tehnološke struke, pa je stoga neophodna bliska saradnja ova dva sektora, zaključeno je na panel diskusiji organizovanoj na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, koji je danas obilježio 43 godine postojanja.
Godišnjica MTF-a: Privredi trebaju mladi inženjeri
Portal AnalitikaIzvor

- Ova diskusija samo je početak budućih rasprava na temu današnjeg panela o usklađivanju visokog obrazovanja i tržišta rada, koji je dio projekta „Reforma studijskih programa na MTF-u u skladu sa potrebama modernog obrazovanja u oblasti tehnologija, materijala i zaštite životne sredine REM - MTF“. Fakultet ima dobru saradnju sa industrijom u oblasti metalurgije i hemijske tehnologije u Cnoj Gori, koja se ogleda u naučnoj-stručnoj saradnji, kao i kroz kontakte u zapošljavanju naših kadrova - kazala je dekanica MTF-a prof. dr Mira Vukčević, koja je danas uručila 118 diploma.

U ime budućnosti mladih inženjera, u diskusiji su učestvovali i predstavnici nikšićke Željezare „Toš Čelik“ i podgoričke kompanije „Uniporom - KAP“.

Ranka Drašković iz „Toš Čelika“ kazala je da će ta kompanija stipendirati tri najbolja studenta i pozvala na intenziviranje saradnje sa Fakultetom.

- „Toš Čelik“ je spreman da kroz praksu obučava studente od prve godine studija. Praksa je od presudne važnosti za dobijanje već gotovih inženjera odmah nakon studija, pogotovo u susret očekivanjima stranih vlasnika - dodala je ona.

Predstavnik Privredne komore Crne Gore Mladen Perazić kaže da „sve dok svršeni student nije u potpunosti upotrebljiv, on je trošak za poslodavca“, te ukazuje na trendove tranzicije i očekivanja poslodavaca. Bolje rangiranje naših studenata kod stranih poslodavaca i cijenjenje njihovog rada i entuzijazma, Perazić objašanjava drugačijim pristupom poslodavaca.

Predstavnik „Uniprom - KAP“-a Nebojša Dožić smatra da je „istina negdje na pola puta“.

- Praksa je važna, ali je nemoguće očekivati gotove stručnjake. Mora postojati kultura prenošenja znanja. I sam sam se uvijek trudio da podijelim znanje da bi mogao da ustupim mjesto i dalje napredujem. Ukoliko se KAP bude razvijao, razvijaće se nove kompanije, a time i novi kadrovi - saglasio se Dožić sa stavom o važnosti razvoja privrede.

On je naveo da u KAP-u ima oko 19% visokoškolaca, od čega 15% inženjera, kao i žene na upravljačkim pozicijama.

Predstavnici obije kompanije ukazali su da će, usljed smjene generacija, biti potrebni novi, mladi inženjeri, ne samo sa MTF-a nego i drugih tehničkih fakulteta.

Na važnost povezanosti industrije i obrazovanja u reformi studijskih programa ukazao je i prof. dr Željko Kamberović iz Beograda.

- Fakultet treba da nađe svoju nišu, da razvija te oblasti, ne zapušta naučnu oblast i gradi tradiciju, a MTF je ima, pa treba nastaviti tim putem - savjetovao je prof. dr Kamberović.

Ova oblast, smatra i prof. dr Bostjan Markoli iz Ljubljane, može se široko postaviti i iskoristiti, od industrije do turizma.

- Vaše diplome su priznate u inostranstvu, ali najbolji studenti bi trebali ostati - dodao je Markoli i poručio da zato treba podstaći saradnju sa privredom.

mtf
Portal Analitika