Društvo

Simpozijum u Petrovcu i Beogradu povodom 900 godina osnivanja Manastira Gradište

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum „Gradište – manastir u Paštrovićima“, biće održan prvom polovinom novembra u Petrovcu, Buljarici i Beogradu, saopšteno je iz organizacionog odbora ovog događaja.
Simpozijum u Petrovcu i Beogradu povodom 900 godina osnivanja Manastira Gradište
Portal AnalitikaIzvor

Simpozijum je dio programa kojim se, prema narodnoj tradiciji Paštrovića i Srpske pravoslavne crkve, obilježava 900 godina postojanja Crkve Svetog Nikole (1116 – 2016), centralne crkve Manastira Gradište u Buljarici. Na njemu će učestvovati 40 naučnika i stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, Italije i Rusije.

Kako se ističe u saopštenju, simpozijum će početi 4. novembra u dvodnevnim skupom u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu. Sveta arhijerejska liturgija biće održana 6. novembra u Manastiru Gradište. Pogram će zatvoriti drugi dio simpozijuma, najavljen za 12. i 13. novembar u kino sali Etnografskog muzeja u Beogradu.

Organizator simpozijuma je Manastir Gradište, uz podršku JU Muzeji i galerije Budve i Etnografskog muzeja u Beogradu, a prijatelji su Turistička organizacija Budva, Radio televizija Budva, Radio televizija Srbije, Cadmus Cineplex iz Budve, Spidermax - preduzeće za dizajn, štampu i montažu iz Budve i restoran riblje i mediteranske hrane „Papalada“ u Beogradu.

Foto: Slaven Vilus

Portal Analitika