Društvo

MSS: Portal RTCG nije prekršio Kodeks novinara

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju odbila je prigovor Demokratske partije Socijalista zbog objavljivanja “neadekvatne” fotografije u tekstu „DPS od ponedeljka u kampanji” na Portalu RTCG. Komisija je zaključila da u tom slučaju nije došlo do kršenja nekog od načela Kodeksa novinara.
MSS: Portal RTCG nije prekršio Kodeks novinara
Portal AnalitikaIzvor

Komisila je odbila prigovor kojim se navodi da je objavljivanje “fotografije na kojoj se ne vidi cijela skraćenica naziva političkog subjekta” na Portalu RTCG upućuje na “neadekvatnu upotrebu fotografije snimljene tokom pripreme partijskog skupa”.

“U predmetnom slučaju Komisija konstatuje da je na fotografiji prikazan DPS-ov skup iz prošlosti te da je ova fotografija dovoljno ilustrativna za temu teksta i kao takva legitimna u izboru”, navodi se u saopštenju MSS.

U žalbi DPS-a se tvrdi da je u pomenutom programskom sadržaju objavljena kao ilustracija programskog sadržaja pod naslovom “DPS od ponedeljka u kampanji” neadekvatna fotografija snimljena tokom pripreme partijskog skupa odnosno tokom podešavanja opreme.

“Izbor fotografije na kojoj se ne vidi cijela skraćenica naziva političkog subjekta pored brojnih fotografija tog i drugih događaja predstavlja kršenje osnovnog načela Kodeksa novinara Crne Gore: ”Kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju” i Smjernica 1.1 “Novinari/novinarke moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde.” Zbog navedenog predlažemo da usvojite ovu žalbu i utvrdite povrede Kodeksa novinara na koje je ovom žalbom ukazano te da preduzmete mjere iz svoje nadležnosti”, navodi se u žalbi DPS-a.

Nakon pregleda teksta I fotografije Komisija za žalbe je konstatovala da u tekstu „DPS od ponedeljka u kampanji“ nije našla kršenje nekog od načela Kodeksa novinara.

“Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju je razmatrajući ovaj predmet konstatovala da se radi o kratkom tekstu, svega tri rečenice, kojim se najavljuje početak predizborne kampanje Demokratske partije socijalista. Fotografija kojom je ilustrovan tekst je po legendi uzeta iz arhive RTCG-a. Radi se o nekom partijskom skupu DPS-a, a za govornicom je predsjednik partije Milo Đukanović. Komisiji za žalbe nije prihvatljiv prigovor da je na fotografiji morala da se vidi skraćenica naziva političkog subjekta o kome je riječ. Očigledno je da se radi o nekom DPS-ovom skupu iz prošlosti i da je sa predsjednikom partije u fokusu ova fotografija dovoljno ilustrativna za temu teksta. Prigovor da se radi o fotografiji snimljenoj tokom pripreme partijskog skupa, odnosno tokom podešavanja opreme nijesmo razumjeli”, navodi se u saopštenju. 

Portal Analitika