Svijet

NATO ne želi novi Hladni rat

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, saopštio je danas da Alijansa ne vidi Rusiju kao prijetnju i ne želi novi Hladni rat.
NATO ne želi novi Hladni rat
Portal AnalitikaIzvor

Stoltenberg je za Bi-Bi-Si rekao da je cilj planiranog raspoređivanja dodatnih četiri hiljade vojnika u istočnoj Evropi "sprječavanje, a ne izazivanje sukoba".

Prema njegovim riječima, NATO ne želi konfrotaciju s Rusijom.

"Uprkos trenutnim tenzijama, vojna alijansa ne smatra Rusiju prijetnjom", kazao je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

On je dodao da NATO teži ka uspostavljanju kooperativnijih i konstruktivnijih odnosa sa Rusijom.

Stoltenberg je rekao da se čitav niz zemalja pridružio inicijativi Kanade, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da razmjeste multinacionalne bataljone na istočnim granicama Alijanse.

Kako je kazao, Albanija, Italija, Poljska i Slovenija će sopstvenim snagama dopuniti bataljone koje u Litvaniji predvodi Kanada, dok će Hrvatska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Norveška svojim kapacitetima ojačati bataljon koji predvodi Njemačka.

Danska i Francuska će dopuniti bataljone u Estoniji, predvođene Londonom, dok će Rumunija i Velika Britanija ojačati američki bataljon u Poljskoj.

Stoltenberg je podsjetio da je na samitu NATO-a u Varšavi dogovoreno da se početkom naredne godine razmjeste dodatna četiri bataljona i izrazio zadovoljstvo što se taj dogovor realizuje.

MINA

Portal Analitika