Ostalo

Nova oduzimanja olimpijskih medalja zbog dopinga

Objavljeno je osam novih imena sportista koji su diskvalifikovani sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. zbog dopinga, objavio je Međunarodni olimpijski komitet, od čega je polovina osvojilo odličja.
Nova oduzimanja olimpijskih medalja zbog dopinga
Portal AnalitikaIzvor

Među njima je čak tri kazahstanske dizačice tegova, sve tri osvajačice zlatnih medalja, Maja Maneza, i Svetlana Podobedova. Pored njih bez odličja će ostati i bJeloruska dizačica tegova, Marina Škermankova koja je imala bronzu.

Još jedan dizačica tegova, takođe BJeloruskinja Džina Sazanavec, te njen kolega iz reprezentacije Jauheni Žarnesek, kao i ruski atletičari, skakač s motkom Dimitri Starodubcev i bacač kladiva Kiril Ikonikov takođe su se našli na ovoj listi.

Besnik Kuduhov će posthumno ipak ostati osvajač srebra na OI u Londonu. Pokojni ruski rvač slobodnim stilom izgubio je finale u kategoriji do 60 kg, da bi godinu kasnije izgubio i život u saobraćajnoj nesreći, zbog čega je postupak protiv njega prekinut.

Međunarodni olimpijski komitet je poslao na novu analizu sve uzorke sa OI u Londonu i Pekingu koristeći nove metode otkrivanja dopinga, koji tada nisu bili postojeći. Čak 98 uzoraka je do sada dokazano pozitivnim, uglavnom kod atleta iz Istočne Evrope, a kod gore navedenih nađeni su turinabol i stanozol, anabolični steroidi koji pojačavaju performanse i skraćuju period oporavka od povreda i umora.

Portal Analitika