Abiznis

Gvozdenović: Crnu Goru razvijati u pravcu karbon-neutralne destinacije

Crnu Goru treba različitim mehanizmima razvijati u pravcu karbon-neutralne destinacije, saopšteno je, između ostalog, tokom izlaganja ministra Branimira Gvozdenovića na konferenciji „Investiranje u turizam za inkluzivnu budućnost: Izazovi i mogućnosti".
Gvozdenović: Crnu Goru razvijati u pravcu karbon-neutralne destinacije
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Gvozdenović je pozvan od stane UNWTO da bude govornik na jednom od okruglih stolova u okviru pomenutog dešavanja, koje organizuju Svjetska turistička organizacija (UNWTO), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstvo turizma i antikviteta Jordana u Jordanu, Rena. 
Tokom Konferencije organizovan je i niz susreta sa predstavnicima UNWTO, finansijskih institucija i dr., tokom kojih je dogovorena organizacija sastanka sa finansijskim institucijama u cilju definisanja razvoja projekta izgradnje 76 hotela u Crnoj Gori, dok je Generalni sekretar UNWTO dr Taleb Rifai tokom susreta s ministrom čestitao Crnoj Gori na ubrzanom i inovativnom razvoju. 

“Stvaranjem inovativnih partnerstava i pružanjem podrške projektima koji će obezbijediti smanjenje emisije štetnih gasova ide se ka cilju da se Crna Gora razvija kao karbon- neutralna destinacija koja turistima nudi poseban doživljaj. Naša zemlja kao ekološka država ima ustavnu obavezu pametnog upravljanja prirodnim resursima, koji obezbjeđuju kvalitetan život sadašnjih generacija, uz očuvanje osnova razvoja za blagostanje budućih generacija. Stoga je neophodno raditi na svim frontovima – od prilagođavanja postojećih i uvođenja novih zakonskih rješenja, inovativnih rješenja u prostornom planiranju zasnovanih na principima održivog, niskokarbonskog razvoja, kreiranja mehanizama finansijske podrške koja će poslovnim subjektima olakšati i dodatno ih motivisati da svoje poslovanje „ozelene“, preko programa podizanja nivoa informisanosti cjelokupne populacije'', istakao je Gvozdenović.

Tokom Konferencije, Ministar se sastao sa Generalnim sekretarom UNWTO, dr Talebom Rifaijem, koji je potvrdio da će nastaviti aktivnosti na jačanju kapaciteta ljudskih resursa u Ministarstvu, i čestitao Crnoj Gori na ubrzanom i inovativnom razvoju.

Pored toga, Ministar je održao sastanak sa Ministarkom turizma i antikvititeta Jordana, na kom su razmijenili iskustva na promociji odrzivog razvoja turizma u svojim zemljama, kao i sastanak sa predstavnicima EBRD na kom je dogovoreno da se u narednom periodu organizuje sastanak sa finansijskim institucijama u cilju definisanja razvoja projekta izgradnje 76 hotela. 

Učešće na Konferenciji je značajno sa aspekta prezentacije održivog razvoja sektora turizma, a Ministar je iskoristio priliku da promovise Crnu Goru i projekte vezane za održivi razvoj, kao i povezivanje turističke ponude Sjevera i Juga. 

Cilj Konferencije je da se pokrene diskusija o glavnim pitanjima koja se tiču finansiranja i uloge turizma kao modela za inkluzivni rast, koji tangira zapošljavanje mladih i pitanja rodne ravnopravnosti, ali i pitanja energetske efikasnosti. 

Podsjetimo, Crna Gora je članica UNWTO od 2007. godine, a od septembra 2015. godine postala Potpredsjedavajući UNWTO Regionalne komisije za Evropu i aktivno je uključena u različite aktivnosti UNWTO.  

Portal Analitika