Politika

Bogdanović primio delegaciju Austrijske narodne partije

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović primio je delegaciju Austrijske narodne partije (OVP) koja boravi u posjeti Crnoj Gori.
Bogdanović primio delegaciju Austrijske narodne partije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iskazujući zadovoljstvo povodom današnjeg susreta, gradonačelnik Bogdanović upoznao je predstavnike austrijske delegacije sa radom gradske uprave. Više riječi bilo je i o istorijskom značaju Cetinja, pri čemu je poseban akcenat bio na razdoblju uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Austro-Ugarske.

Delegacija OVP, koju je predvodio prof. dr Josef Hochtl, izrazila je posebno interesovanje za sistem lokalne samouprave u Crnoj Gori, uz fokus na Cetinje - kao jedinicu sa posebnim statusom.

Više riječi bilo je i o bilateralnoj saradnji Crne Gore i Austrije, za koju je ocijenjeno kako je do sada bila uspješna. Pritom, konstatovano je da postoji prostor za dodatno unaprijeđenje saradnje. Kao posebno značajan momenat, naglašena je i kvalitetna i sadržajna parlamentarna saradnja dvije države.

Uz navedeno, gradonačelnik Bogdanović posebno je govorio o aktivnostima Prijestonice Cetinje iz proteklog vremena, kao i o projektima koji slijedi. On je posebno istakao dosadašnje uspjehe gradske uprave u sferi međunarodnih projekata – navodeći da je Prijestonica Cetinje među lokalnim upravama koje, uzevši u obzir broj stanovnika, prednjače po visini obezbijeđenih sredstava iz IPA fondova.

U drugom dijelu sastanka, današnji sagovornici razmatrali su napredak Crne Gore u pogledu strateških spoljnopolitičkih ciljeva. U tom kontekstu, zaključeno je kako je naša država bila izuzetno uspješna u dosadašnjem toku evropskih i atlantskih integracija, a gosti iz Austrije naveli su kako će ta država i ubuduće snažno podržavati Crnu Goru na tom planu.

Portal Analitika