Politika

JANJIĆ: Strateški i mudar potez

Politički analitičar Dušan Janjić ocijenio je za Pobjedu da je odluka premijera Mila Đukanovića da se povuče iz izvšne vlasti i prijedlog da Duško Marković bude mandatar za sastav nove vlade, mudar i strateški potez.
JANJIĆ: Strateški i mudar potez
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- To je dobar potez, ne samo za Đukanovića lično, nego je to jako dobro za Crnu Goru. Kad kažem strateški, mislim na neposredni efekat da će se olakšati formiranje ubjedljive i strateške većine za podršku vladi, što je potrebno da bi se rafitikovalo pristupanje NATO-u. Imamo taj lični momenat koji je zloupotrebljavao dio opozicije, a koji više neće moći da bude ni formalno korišćen. Znači, od danas se mora razgovarati o programu. Nova vladajuća koalicija ne može da se pravi na mržnji ili ljubavi prema jednom čovjeku, nego prema programu - rekao je Janjić.

On očekuje da će Đukanović, i pored povlačenja, i dalje biti uticajan u crnogorskoj politici.

- To ne znači da on ide u penziju, da ide da lovi ribu. Očekujem da će Đukanović imati značajnu ulogu u javnom životu i političkom životu, i ne samo u Crnoj Gori, samo što neće biti u izvršnoj vlasti. Moramo priznati - voljeli ga ili ne - da je on po formatu nadmašivao ne samo političare u Crnoj Gori, nego još uvijek nadmašuje ove na Zapadnom Balkanu - rekao je Janjić.

On ocjenjuje da je dobar potez i predlog DPS-a da Duško Marković bude mandatar za sastav nove vlade.

- Marković je ličnost koja ne može opoziciji, odnosno nekima koji su se našli u Demokratskom frontu i koaliciji Ključ, da služi kao alibi za odbijanje preuzimanja odgovornosti. Tako da mislim da je to dobar potez. Samo da podsjetim, Đukanović je i ranije pokušao da izađe iz izvršne vlasti, da bude u stranci i da sebi nađe novu ulogu. On se vratio i nije uspio da pripremi DPS za jednu ozbiljniju reformu. Od ovog momenta svi u DPS-u moraju da razmišljaju kako će ubuduće djelovati, jer ne mogu samo da se oslone na vještine i autoritet Đukanovića. Dakle, imaće to posljedice na restrukturiranje i DPS-a i buduće ukupne političke scene - ocijenio je Janjić. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika