Društvo

Međunarodna terenska vježba "Crna Gora 2016" počinje 31. oktobra

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija „Crna Gora 2016” biće održana od 31. oktobra do 4. novembra, najavljeno je iz Vlade.
Međunarodna terenska vježba "Crna Gora 2016" počinje 31. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

U vježbi će učestvovati oko 570 osoba iz 26 država država NATO-a i partnerskih zemalja.

Terensku vježbu organizuju Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako su kazali, ovo je 16. terenska vježba koju organizuje EADRCC od 2000. godine i prva ovakva u našoj državi.

Pojašnjeno je da će timovi iz šest država članica NATO-a i deset partnerskih država uvježbavati mehanizme odgovora u slučaju katastrofe, sposobnosti i pokazaće sposobnost da zajedno efikasno rade u vanrednim situacijama.

“Vježba će takođe doprinijeti jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije odgovora na vanredne situacije. U radu vježbe učestvovaće i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO-a ili su partnerske države”, piše u saopštenju.

Scenario vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utiču na stanovništvo i infrastrukturu u okolini grlavnog grada Podgorice i to u područima rijeka Zeta i Morača i u oblasti Skadarskog jezera kao i u području Opštine Danilovgrad.

Dodaje se da je u scenario vježbe uključeno i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su se pomjerile usljed poplava.

“Na vježbi će biti prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO-vog Programa „Nauka za mir i bezbjednost“ koji u potpunosti podržava Ministarstvo unutrašnjh poslova Crne Gore u procesu sticanja i unapređenja znanja iz ove oblasti”, naveli su iz Vlade.

Vježba se održava u tri faze.

“31. oktobra i 1. novembra je Organizacija operacija na licu mjesta, prihvat i obuka timova, uvježbavanje procedura na komandnom mjestu. Druga faza koja će biti održana 1. i 2. novembra je Terenske aktivnosti na radnim tačkama vježbe”, precirali su iz Vlade.

U trećoj fazi 3. novembra je Dan otvoren za medije– demonstracija vještina timova, prikaz vježbe i obraćanje učesnicima i javnosti.

(Mina)

Portal Analitika