Politika

Ostaje li Đukanović da vlada iz sjenke?

Odluka Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DP) da za mandatara predloži Duška Markovića nije iznenadjenje za one koji su iole pratili politička zbivanja u Crnoj Gori, iako analitičari različito tumače odluku Mila Đukanovića da se treći put povuče sa najviših državnih funkcija. Ključno je, medjutim, pitanje-ostaje li Milo Đukanović da vlada iz sjenke, odnosno sa mjesta predsjednika stranke?
Ostaje li Đukanović da vlada iz sjenke?
Portal AnalitikaIzvor

Politički analitičar Zlatko Vujović izjavio je da odluka Predsjedništva DPS- a da Duško Marković bude mandatar nije iznanadjenje, i da se on kao premijer pominjao u političkim i diplomatskim krugovima i ranije.

On za Portal Analitika odbacuje ocjene da se radi o gubitničkom potezu Đukanovića i dodaje da nema nikakve veze sa rezultatima izbora, jer je, kako navodi, DPS zajedno sa svojim koalicionim partnerima došao do sličnog izbornog rezultata kao što je to bilo na prethodnim izborima.

“Mi u ovom trenutku ne znamo da li je ovaj potez Đukanovića taktičkog karaktera odnosno da li se može očekivati njegov ponovni povratak na neku od državnih funkcija ili je ovo prvi korak ka njegovom potpunom političkom povlačenju sa domaće političke scene, što ne isključuje mogućnost da političku karijeru eventualno nastaviti na međunarodnom planu. Za dalji razvoj političke situacije je bitno da li se može formirati Vlada koja možetrajati četiri godine. Ako ona potraje za očekivati je da dovede do kraja pregovora očlanstvu u EU”, rekao je on.

Sa druge strane, direkrorica Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da se u simboličkom smislu povlačenje Đukanovića može tumačiti kao jedna mala -velika pobjeda opozicije.

“Time Đukanović posredno priznaje da on postaje opterećenje za snižavanje tenzija u društvu I dalju dinamizaciju reformskih zahtjeva”, kazala je ona za Dan.

Pobjeda je danas objavila da Đukanović ostaje na čelu DPS-a bez obzira na povlačenje sa državnih funkcija, Milo Đukanović će sigurno ostati na čelu DPS-a, makar do novog Kongresa koji bi trebalo da bude održan u ljeto 2020. godine, piše list I dodaje da je procjena vrha partije i države da je neophodno da Đukanović bude na čelu partije jer je to zahtjev i partijske baze, ali i zajednička procjena da treba kadrovski osvježiti i osnažiti stranku.

Đukanović je treće povlačenje nagovijestio u martu ove godine, kada je u intervjuu jednoj ruskoj televiziji kazao da je ispunio sve svoje ciljeve. Da Markovića priprema za nasljednika bilo je jasno još u martu prošle godine kada je izmjenom Statuta stranke postavljen za zamjenika DPS-a a bio je glavni pregovarač DPS-a oko vlade izbornog povjerenja. Opozicija je u prvim reakcijama istakla povlačenje Đukanovića nije iznenadjenje, jer je I tokom kampanje bila vidljiva priprema Markovića za nasljednika.

Predsjednik URE Žarko Rakčević je istakao da će Đukanović nastaviti da vuče konce iz sjenke I da će to biti nastavak sadašnje politike koja vodi ka “slomu javnih finansija”, iako je Crnoj Gori potreban diskontinuitet.Iz DF-a je saopšteno da je odluka da Marković bude mandatar poruka dijelu opozcije da prihvati ulazak u vladu u kojoj ne bi bio Đukanović kao I da je očigledno da se pravi “račun bez krčmara”.

Zlatko Vujović ističe da je Marković zadržao dobre odnose sa značajnjim dijelom političkih stranaka, posebno sa SDP-om kao i da je nesporno da mu je pokrivanje bezbjednosnih funkcija omogućilo da je poslije Đukanovića, najuticajniji crnogorski političar.

Daliborka Uljarević je kazala da se Đukanović do sada nije odricao želje da kontroliše procese, ali da će se sada vidjeti kako će sada stvari teći jer imamo dva jaka čovjeka koja žele da vladaju, jer Marković nije ono što su bili njegovi zamjenici.

Đukanović se već povlačo 2006. godine kada je premijersko mjesto ustupio sada već pokojnom Željku Šturanoviću I 2009. godine kada je premijer postao Igor Lukšić.

V.R.

Portal Analitika