Region

POPOVIĆ: Vlada Srbije da zaštiti Srbe od identitetskog i fizičkog progona režima u CG

Predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović pozvao je danas Vladu Srbije da hitno formira specijalno radno tijelo koje bi se bavilo zaštitom prava Srba u Crnoj Gori, jer su oni, kako ocjenjuje, danas „najugroženija etnička zajednica u Evropi“.
POPOVIĆ: Vlada Srbije da zaštiti Srbe od identitetskog i fizičkog progona režima u CG
Portal AnalitikaIzvor

Kako Popović ističe u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, zadatak tog radnog tijela bio bi da internacionalizuje pitanje grubog kršenja prava i sloboda srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i da koordiniše akcije Vlade Srbije i svih njenih institucija u pravcu odbrane interesa i prava srpske zajednice u toj zemlji.

- Kriminalnim režim Mila Đukanovića sprovodi identitetski genocid i pravno i fizičko nasilje nad Srbima u Crnoj Gori, i koristeći represivne metode guši prava Srba na slobodno izražavanje, zabranjuje srpski jezik i ćirilično pismo - tvrdi Popović.

Takođe, ocjenjuje i da se sprovodi najteže nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom koju, kako kaže, „nepriznati crnogorski crkveni zvaničnici, po nalogu Đukanovićevog režima, optužuju da je teroristička organizacija“.

Popović se pita i kakva bi bila reakcija međunarodne zajednice kada bi neko u Beogradu bilo koju vjersku zajednicu optužio za terorizam.

- Iako srpski narod u Crnoj Gori čini više od trećine tamošnjeg stanovništva, on je potpuno nacionalno i politički obespravljen, njegov ustavno-pravni status nepriznat, dok se srpski politički lideri hapse, a njihove porodice izlažu najgorim vidovima prijetnji i zastrašivanja - dodao je on.

Prema riječima Popovića, vrijeme je da zvanični Beograd prestane da igra ulogu nezainteresovanog posmatrača događaja u Crnoj Gori, već da ispuni svoju ustavnu obavezu i preduzme energične korake kako bi se srpski narod u Crnoj Gori zaštitio od „identitetskog i fizičkog progona režima u Crnoj Gori“.

Izvor i foto: Blic.rs/Tanjug/A.D.

Portal Analitika