Kultura

ĐURIČKO: Imam pravo da pričam o politici, nisam starleta

Naravno da glumci imaju pravo da iznose svoje mišljenje o politici. Mene uvrijedi kad kažu: Šta imaju glumci da se miješaju u politiku? Pa nisam ja starleta, sine moj! Ja sam čitao Šekspira, čitao sam Dostojevskoj, imam neki stav o životu. Imam puno pravo kao građanin da iznesem svoje mišljenje, a to što sam glumac je prednost jer mediji pažljivije slušaju, kazao je glumac Nikola Đuričko za televiziju N1.
ĐURIČKO: Imam pravo da pričam o politici, nisam starleta
Portal AnalitikaIzvor

On dodaje da to pravo imaju ne samo glumci, već i učitelji, mladi, jer je to „pravo svakog slobodnog građanina“.

- Čak i da imamo pogrešan stav, imamo pravo da pričamo, a ne da nas neko ućutkuje - dodao je on.

Kako kaže, primijetio je da dosta njegovih kolega „utanji“ glas kad priča o politici, da se plaše prisluškivanja.

- Ja neću da popuštam tom strahu kod sebe - kao neko ko ima priliku da kaže nešto što je polupristojno i normalno.

Đuričko, koji je igrao u rediteljskom prvijencu Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“ čija premijera nije priređena u Beogradu, kaže da je sramota što se desilo.

- To me je dovelo na listu antisrba, čak sam bio drugi na toj listi - kaže on i dodaje da ga je povrijedilo što ni jedan kolega nije stao na njegovu stranu. Prema njegovim riječima, nismo spremni da razgovaramo o ratu u Bosni, „a to je i bila želja Anđeline Džoli kada je snimila taj film“.

- Mi nismo mogli da im obezbijedimo sigurnost u Beogradu, i to je stvarno faul, a ona je i ambasadorka UN. Možemo i da se ne slažemo s njenom ideju, ali nije trebalo tako - dodaje Đuričko.

Govoreći o lošoj materijalnoj situaciju u kojoj se nalaze glumci na ovim prostorima, Đuričko kaže da oni nisu razdvojeni od drugih profesija.

- Meni je gluma donijela radost rada, kreativnog izražavanja, susretanja sa literaturom, susreta sa pametnim, ali i glupim ljudima. Što se tiče finansija, ne smijem da se žalim - ja radim.

Izvor i foto: N1info.rs/A.M.

 

Portal Analitika