Region

PETROVIĆ: Pojačane aktivnosti špijuna posljedica politike neutralnosti

Dan pošto je premijer Aleksandar Vučić, otkrio da je visoki policijski funkcioner odavao podatke stranoj obavještajnoj službi, ni MUP ni Vlada ne otkrivaju više detalja - „zbog interesa istrage“.
PETROVIĆ: Pojačane aktivnosti špijuna posljedica politike neutralnosti
Portal AnalitikaIzvor

Pošto je otkrio da je visoki funkcioner Uprave kriminalističke policije odavao povjerljive podatke obavještajcima strane službe, premijera juče nije bilo pred novinarima, na događajima na kojima je bio najavljen. Tako bez odgovora ostaje pitanje da li je govorio o istom funkcioneru o čijem su hapšenju i saradnji sa CIA-om Večernje novosti pisale još prije 10 dana. Američki ambasador u Beogradu tvrdi da o tom slučaju ništa ne zna. Više detalja ne objavljuje ni ministar policije.

Opozicija nije zadovoljna onim sto je čula. Demokrate traže procjenu bezbjednosne situacije u zemlji.

- Očigledno, sektor bezbjednosti ne funkcioniše najbolje. I nije mi, zapravo, jasno kako je moguće da visoki zvaničnik UKP-a koji je odavao informacije uhapšen ili ne, a da ministar policije koji je odgovoran za njegov rad i dalje sjedi na svojoj funkciji - navodi Balša Božović iz DS-a.

Lider Dveri Boško Obradović traže da se objave imena.

- Ko je uhapšen od agenata sa istoka i zapada, ko u UKP radi za strane obavještajne službe? Dajte imena, inače je to još jedan rijaliti Aleksandra Vučića.

U Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku očekuju sve detalje i epilog slučaja. Ako ih ne bude, tvrde, to je novi spin vlasti. Ne čudi ih što je aktivnost obavještajaca i sa Istoka i sa Zapada u Srbiji pojačana.

- Ukoliko je pojačana njihova aktivnost, očigledno da niko zapravo ne vjeruje Srbiji, i tu se postavlja pitanje koliko je politika neutralnosti Srbije u ovom momentu održiva - ocjenjuje Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović vjeruje da je procesuiranjem funcionera UKP u vezi sa akcijom protiv onih koji su planirali napade u Crnoj Gori država pravi balans između ruskih i zapadnih obavješajaca koji su stalno aktivni.

- Pošto ima sa obije strane tih prekršaja, onda se nađe neko ko suviše krši pravila i dobar ukus na planu međunarodne saradnje i onda se tu napravi balans - naveo je on.

Izvor: N1info.rs/E.K.

Portal Analitika