Kultura

SIMONOVIĆ: Želim da se publika zapita i da razmišlja o filmu nakon izlaska iz sale

To što su scenaristi Sehad Čekić i Stefan Bošković napisali, u potpunosti se poklapalo sa onim šta sam želio da radim. Dakle, sredstva ni na koji način ne bi uticala na nastanak ovog filma, kaže za Portal Analitika mladi reditelj Pavle Simonović.
SIMONOVIĆ: Želim da se publika zapita i da razmišlja o filmu nakon izlaska iz sale
Portal AnalitikaIzvor

Njegovo debitantsko ostvarenje “Ispod mosta, među stijenama” od sjutra će biti dio redovnog bioskopskog repertoara u podgoričkom Cineplexx-u. Nakon prve, svečane projekcije koja je najavljena za 21 čas, ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da na velikom platnu pogledaju film koji je nakon premijernog prikazivanja 6. avgusta na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom. Već tada bilo je jasno da će široka publika s nestrpljenjem očekivati dolazak ovog filma u bioskope.

- Da budem iskren - nadao sam se uspješnoj premijeri. Imali smo aposlutnu namjeru da napravimo, prije svega, dobar film koji je istovremeno za bioskopsku, a ne samo za festivalsku publiku - navodi Simonović.

pavle4Stručna javnost i kritika takođe su prepoznali vrijednost filma koji je, uz još jedan debitantski - „Iglu ispod praga“ Ivana Marinovića, razmatran za crnogorskog kandidata za Oskara za film van engleskog govornog područja. Specijalno priznanje žirija i FEDEORA Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana sa festivala u Herceg Novom za njega su ujedno podstrek i obaveza za budući rad.

- To je svakako dobar početak života jednog filma, a za mene definitivno podstrek da nastavim da radim - dodaje on.

pavle5Po producentskim standardima, „Ispod mosta, među stijenama“ mogao bi se nazvati niskobudžetnim ostvarenjem. No, mnogi ističu da je Simonovićevo ostvarenje sve - osim toga. Ipak, ostaje kao presedan činjenica da je snimanje završeno sa skromnim sredstvima za jedan kriminalistički film. Naime, prema rezultatima konkursa Ministarstva kulture iz 2015. godine za sufinansiranje projekata, producentskoj kući „Cut-Up“ iz Podgorice za ovaj film je opredijeljeno 100.000 eura.

- Za kriminalistički triler - imali smo malo novca. Ali, ovo je jedan mali, autorski film spakovan u žanr. Da biste se dohvatili žanra, nisu vam nužno potrebni veliki produkcijski zahvati. Ovaj film je od samog početka - dakle od scenarija - postavljen tako da ga je moguće napraviti u uslovima u kojima se radi u zemlji u kojoj živimo. Što se mene tiče, glavni izazovi nisu bili produkcijske, već isključivo kreativne prirode - ističe sagovornik Portala Analitika.

pavle2Ovaj diplomac sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, iza sebe ima zavidno iskustvo. Bio je asistent režije na mnogim značajnim kratkometražnim i dugometražnim filmovima nastalim u proteklih pet godina, počev od „Posljednjeg poglavlja“ Nemanje Bečanovića. Slijedi „Sve to“ Branislava Milatovića, „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ Nikole Vukčevića, „Zakloni“ Ivana Salatića, „Život je truba“ Antonia Nuića, „Gorčilo“ Milana Karadžića, te „Biserna obala“ Dušana Kasalice. Sam se, pak, oprobao kao reditelj više spotova.

Simonović nije samo skroman na riječima kada treba da opiše svoj rad na debitantskom filmu. Za razliku od mnogih - ne samo filmskih, već i drugih umjetnika - on je praktično bez nadoknade pomagao u radu iskusnijim kolegama, ali taj „detalj“ ne smatra bitnim u svojoj biografiji.

- Posao asistenta režije je nešto što mi je bilo vrlo korisno nakon završenog FDU. Na neki način - još par godina školovanja. Tu je i saradnja sa različitim produkcijama, režiserima, različiti načini razmišljanja, autoriteti... Svo to mi je pomoglo da naučim kako da pristupim radu i sa sobom i sa ekipom - ispričao je on.

pavle3Iako je početak prikazivanja u podgoričkom bioskopu najznačajniji trenutak za svaki noviji crnogorski film, „Ispod mosta, među stijenama“ već je imao svoje bioskopske projekcije, i to u Kinu „Boka“ u Kotoru krajem septembra.

- U Podgorici, naravno, očekujem da film pogleda što više ljudi, i da im se film dopadne. I da se, pošto izađu iz sale, zapitaju i razmišljaju o tome što su upravo gledali, da se i dalje razgovara o filmu - poručuje Simonović.

Podsjećamo, glavni dio glumačke ekipe čine: Miloš Pejović, Stefan Bošković, Jelena Đokić, Marko Baćović, Branimir Popović, Dejan Ivanić, Mišo Obradović, Ana Vučković i Radmila Škuletić. Kostime je osmislila Jelena Đukanović, scenografiju Đorđije Kalezić, snimatelj tona je Aleksandar Brajović, dizajner zvuka Zoran Maksimović, montažer Hrvoje Mršić, a direktor fotografije Dušan Grubin. Koproducentkinja filma je Jelena Filipović, izvršni producenti Jelena Mišeljić i Veliša Popović, a producent Sehad Čekić. Osim Ministarstva kulture Crne Gore, film je podržao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

K.J.

Foto: Herceg Fest, Cut-Up Production

Portal Analitika