Zanimljivosti

Njujork – dekriminalizacija marihuane shvaćena kao legalizacija

Njujork se, po svemu sudeći, penje sve više ovih dana, no ne govorimo o neboderima. Riječ je o tome kako su Njujorčani shvatili dekriminalizaciju posjedovanja manjih količina marihuana, koja je stupila na snagu prije godinu dana. Kako piše Njujork Post, koji je prošetao po ulicama Menhetna usred bijela dana, po najvećoj gužvi, te bez puno truda, naletio na šest ljudi koji su uživali u džointu. Neki su Njujorčani očito predoslovno shvatili dekriminalizaciju marihuane, kao potpunu legalizaciju.
Njujork – dekriminalizacija marihuane shvaćena kao legalizacija
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik, Bil De Blasio je na snagu donio novi zakon u Njujorku, prošle godine, a koji dozvoljava posjedovanje do 25 grama marihuane, no umjesto hapšenjaa, ide novčana kazna. Ipak, još uvijek možete biti privedeni zbog džointa jer posjedovanje nije isto što i konzumiranje u javnom prostoru.

“Pušite li u javnosti, možete biti uhvaćeni.”, rekao je policijski povjerenik Bil Bratton, koji ne podržava legalizaciju marihuane u rekreacijske svrhe. Ipak, policija u susretu s pušačem može izdati upozorenje ili uhapsiti prestupnika.

Bilo kako bilo, u oblaku dima koji obavija Menhetn u posljednjih godinu dana, izgleda kako je nešto tu izgubljeno u prevodu. Jedan par je prošle nedjelje nesmetano zapalio blant u 17h na trgu Union.

“Zato pušimo u javnosti – jer je dekriminalizirano.”, kaže 21-godišnji konobar iz hotela Astoria u Queensu dok povlači dim te dodaje kako su prije pušili u stanovima.

Njegova djevojka, 19-godišnja hostesa u Astoriji, kaže kako namjerno biraju mjesta na kojima je gužva jer “što si otvoreniji, manje si uočljiv.”

“Ništa ne glumimo, niti pretjerujemo. Samo stojimo tu i pušimo svoj džoint. Ako neko dođe do nas i ako se uspostavi da je policajac u civilu ili slično, samo kažu da ugasimo džoint.Vrlo je opušteno.”, kaže hostesa.

Ovaj par kaže kako im je prije mjesec dana prišao policajac u civilu dok su pušili marihuanu na istom mjestu kao i sada te napravio upravo ovo što su opisali.

“Zato smo tako smireni oko toga, jer ako nas spriječe i pretresu, nemamo ništa kod sebe.”

U Vašington Skver  Parku, The Post je ponovno osjetio poznati miris. Jedna osoba je rekla da puši, a druga je odbila komentisati.

Budući da  znamo kolika je hajka u Velikoj Jabuci odavno već dignuta na dim cigarete, ovakva opuštenost u vezi pušenja marihuane na njujorškim ulicama iznenađuje, iako Amerika polako državu po državu, dekriminalizuje marihuanu.

maxmag

Portal Analitika