Društvo

Prilika za saradnju sa UAE obrazovnim institucijama

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić razgovarala je danas sa direktorom Centra za strateške studije i istraživanje Ujedinjenih Arapskih emirata dr Džamalom Al Suaidijem o mogućnostima saradnje dvaju institucija. U delegaciji UAE bila je i ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Hafsa Alulama sa saradnicima.
Prilika za saradnju sa UAE obrazovnim institucijama
Portal AnalitikaIzvor

Dr Al Suaidi je priznati UAE intelektualac i strateški ekspert, profesor političkih nauka, autor više članaka, studija i knjiga o demokratiji u arapskim i zapadnim društvima i dobitnik brojnih međunarodnih nagrada.

Na sastanku je ocijenjeno da je posjeta dr Al Suaidija Univerzitetu Crne Gore tek početak saradnje ne samo u obrazovanju, nego i u oblasti kulture, kao i da u perspektivi postoji mogućnost za razmjenu studenata i učešće domaćih naučnika i istraživača u radu Centra za strateške studije i istraživanje UAE.

Dio susreta u rektoratu Univerziteta Crne Gore iskorišćen je i za prezentaciju knjige dr Al Suaidija „The Mirage“, koja je nastala kao iskaz njegovog pogleda na politiku islama i borbu protiv terorizma. Veoma je važno, kazao je on, poslati poruku tolerancije i prihvatanja drugih, a to je upravo cilj knjige.

„Borbu protiv terorizma mnogi posmatraju kroz rad policije, istražnih organa, ali to nije jedini način suzbijanja terorizma. Može se djelovati kroz tri sfere: intelektualnu ili akademsku sferu, potom kroz promjenu poruka koje šalju mediji i najzad mijenjanja praksi u džamijama“ – rekao je Al Suaidi.

On je ocijenio da je zatvorska kazna za teroriste minoran i privilegovan status u odnosu na pitanje žrtava terorizma, koje se postavlja i ostaje neodgovoreno. Neophodno je, kako dodaje, početi od obrazovnih ustanova u kojima djeca treba da se podučavaju toleranciji i prihvatanju različitosti.

Knjiga, koju je danas poklonio profesorima i studentima Univerziteta Crne Gore, bavi se istraživanjem ovog problema sa političkog, ideloškog, kulturološkog, religioznog i socijalnog aspekta, prateći istoriju ovog fenomena.

Prezentaciji knjige „The Mirage“ prisustvovali su prodekanica UCG za međunarodnu saradnju Maja Baćović, predsjednik Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandar Vujović, predsjednik Centra za doktorske studije Zdravko Krivokapić, dekan Fakulteta političkih nauka Saša Knežević, profesori i studenti tog fakulteta, kao i predsjednik Studentskog palamenta Miloš Pavićević.   

Portal Analitika