Politika

Američki ambasador: Crna Gora da saopšti šta zna o incidentu i miješanju Rusije

Izbori u Crnoj Gori pokazali su posvećenost države integraciji u NATO i Evropsku uniju, saopštio je američki ambasador pri Alijansi, Daglas Lut, i pozvao crnogorske vlasti da saopšte saznanja o incidentu na izborni dan i miješanju Rusije u unutrašnju politiku.
Američki ambasador: Crna Gora da saopšti šta zna o incidentu i miješanju Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da prokomentariše navode da je dio kampanje u Crnoj Gori finansirala Rusija i postizbornu situaciju u svijetlu spriječenog terorističkog napada 16. oktobra, Lut je rekao da nema nezavistan stav u vezi sa incidentom na dan izbora, kao ni u vezi sa navodima da je Rusija pokušala da se umiješa u unutrašnju politiku Crne Gore.

„Mi smo veoma zainteresovani da čujemo koja saznanja ima Crna Gora. Ovo nije svojstveno samo Crnoj Gori, znate da je američka Vlada prije sedmicu saopštila da je Rusija odgovorna za hakovanje jedne od dvije partije tokom predsjedničke kampanje“, kazao je Lut na brifingu u sjedištu Alijanse u Briselu, uoči sastanka ministara odbrane zemalja NATO-a.

Prema njegovim riječima, „političko miješanje ili čak političko zastrašivanje nije novo Crnoj Gori, ni Sjedinjenim Američkim Državama“.

„Tako da smo zainteresovni da čujemo koja su iskustva Crne Gore“, poručio je Lut.

On je rekao da poruka koju od Crne Gore dobijaju je da je njena posvećenost integraciji u NATO i Evropsku uniju jača nego ikad, što je, kako je rekao, pokazao, izborni proces.

„Izbori su pokazali posvećenost Vlade i nacije da nastavi, iako ima unutrašnjih otpora“, zaključio je Lut.

IZVOR: MINA 

Portal Analitika