Politika

ĐUROVIĆ: Ključni prioritet za ulazak u EU je jačanje dobrosusjedskih odnosa

“U narednim godinama za zemlje Jugoistočne Evrope, koje su kandidati za ulazak u EU, ključni prioriteti su dobra regionalna saradnja i jačanje dobrosusjedskih odnosa. To su preduslovi za ispunjenje kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju. Uz vladavinu prava, pomenute aktivnosti su glavni izazovi u procesu evropskih integracija. To će biti u fokusu panevropskih akcija i inicijativa Crnogorske panevropske unije koja će služiti tim ciljevima” izjavila je, između ostalog, predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović na završenoj međunarodnoj konferenciji Panevropske unije u Zagrebu.
ĐUROVIĆ: Ključni prioritet za ulazak u EU je jačanje dobrosusjedskih odnosa
Portal AnalitikaIzvor

Učesnicima konferencije se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković koji se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Evropi i naglasio da je obaveza svih lidera da održe evropsko jedinstvo:

„Biće teško oduprijeti se snažnom populističkom napadu na evropski projekt koji dolazi i s lijeva i s desnih. Zadatak je svih lidera Evrope očuvati i vratiti povjerenje u ovaj projekt, a svaki doprinos Panevropske unije bit će dragocjen", poručio je hrvatski premijer.

Na konferenciji su govorili i predstavnici panevropskih organizacija iz 14 zemalja, ali i hrvatski panevropejci, domaćini ovog velikog okupljanja u čast srebrnog jubileja 25 godina od osnivanja Hrvatske paneuropske unije (HPEU), kao i predstavnici hrvatske Vlade i evropskih institucija, a među njima ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, predsjednik Međunarodne Panevropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić, kao i zastupnice u evropskom parlamentu Dubravka Šuica i Marijana Petir.

Panevropska unija je najstariji mirotvorni pokret za ujedinjenje Evrope koji nije uspio spriječiti izbijanje Drugog svjetskog rata, ali je nakon njega odlučno učestvovao u stvaranju EU i već 71-ogodišnjeg mira u većem dijelu Evrope koji je ona omogućila. Ona budi svijest o zajedničkom identitetu evropskih naroda i država, kao i jedinstvu različitosti njihovih kultura, duhovnosti, tradicija i svih drugih posebnosti koje zajednočine neprocjenjivo bogatstvo starog kontinenta.

U crnogorskoj delegaciji, pored predsjednice, su još bili generalni sekretar Vladan Lalović i član mladih Đorđije Đurović.

                        

 

Portal Analitika