Svijet

PAKISTAN: Ubijeno najmanje 60, a ranjeno 117 osoba u policijskoj akademiji

Najmanje 60 osoba je ubijeno, a 117 ranjeno u napadu naoružanih muškaraca na policijsku akademiju u jugozapadnom pakistanskom gradu Keti, prenose agencije.
PAKISTAN:  Ubijeno najmanje 60, a ranjeno 117 osoba u policijskoj akademiji
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima zvaničnika, više od 200 polaznika nalazilo se u trenutku napada u zgradi policijske akademije a neki od njih tokom napada koji je trajao pet sati držani su kao taoci. Većina poginulih su policijski kadeti.

»Napadači su upali u našu spavaonicu i počeli nasumično pucati, a mi smo počeli bježati«, rekao je za lokalne medije kadet koji je preživio napad.

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Baluchistan, Mir Sarfaraz Bugti potvrdio je da su naoružani napadača napali spavaonice u kojima su se kadeti odmarali i spavali.

»Dva napadača su se raznijela aktiviravši eksplozivne pojaseve, a trećeg je hicem u glavu ubio pripadnik snaga sigurnosti«, rekao je Bugti.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali jedan od najviših zapovjednika u Baluchistanu, general Sher Afgun, rekao je medijima da su službe zabilježile telefonske razgovore između napadača i njihovih nalogodavaca iz kojih se vidi da pripadaju militantnoj skupini Lashkar-e-Jhangvi povezanoj s talibanima.

Skupina Lashkar-e-Jhangvi, čije je sjedište u pokrajini Punjab, već je prije izvodila napade u Baluchistanu.

Pripadnici vojske i policije stigli su u akademiju 20 minuta nakon početka napada i pokrenuli operaciju koja je trajala oko pet sati.

Portal Analitika