Abiznis

Pet kompanija zakinulo državu za 894.000 eura

Državna revizorska institucija je konstatovala da naplata poreskih dugova nekretninama nije doprinijela efikasnijoj naplati, nije značajnije uticala na budžetske uštede i uglavnom nije obezbijedila da poreski obveznici koji su poreski dug platili imovinom urednije izmiruju obaveze.
Pet kompanija zakinulo državu za 894.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju, koji su sačinili dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević, se navodi da Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Uprava za imovinu nijesu obezbijedile da primjena Uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika da očekivane efekte. Država je u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene i prostore u lošem stanju.

Realizovano 10 miliona

Od ukupnog poreskog duga od 587 miliona eura na kraju prošle godine, imovinom je ,,plaćeno“ 23 miliona eura od 34 miliona eura evidentiranog poreskog duga. Od tog iznosa realizovano je 12,7 miliona, odnosno 54 odsto, dok je ostao nerealizovan iznos od 10,6 miliona do završetka revizije. Preduzeće Rokšped je od 2,1 milion eura duga platilo 1,4 miliona eura suterenski prostorom od 2.278 kvadrata u podrumu Vektre, koji je sagrađen prije 16 godina i nije bio u funkciji. To je 400 hiljada eura više nego što je Rokšped za taj isti prostor platio Trak trejdu i AS Mediphu samo tri mjeseca prije zaključenja ugovora sa Ministarstvom finansija. Nikšički MMK Standard dugovao je za porez 2,3 miliona eura. Dio je platio stambeno–poslovnim objektom „Desetka“ ukupne površine 586 kvadrata, procijenjenim na 783.500 eura. - U izvještaju službenika Uprave za imovinu se navodi da se ta zgrada duže koristi kao stambeni objekat i da je potrebna ili adaptacija od 600 hiljada eura ili izgradnja novog objekta - navedeno je u izvještaju, u kojem stoji i da je uvidom u list nepokretnosti utvrđeno da je objekat u vasništvu države. Dodaje se da Uprava za imovinu nije sačinila zapisnik o primopredaji poslovnog prostora, dok je zahtjev za uknjižbu predat neblagovremeno. Takvi propusti činjeni su u skoro svim slučajevima, uključujući i slučajeve kad se ne zna da li je imovina ustupljena na korištenje, data u zakup ili prodata. Drugi dio duga od 1,5 miliona eura MMK je platio poslovnim objektom, koji se sastoji od katastarske parcele površine 6.660 kvadrata, pomoćna zgrada površine 1.342 kvadrata, garaže, zgrada od 217 kvadrata, 19 i 151 kvadrat u osnovi.

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika