Crna hronika

Velimirović otkrio detalje o naumu Sinđelića i Dikića

Mirko Velimirović iz Zubinog Potoka, koji se tereti da je bio dio grupe koja je spremala terorističke napade u Crnoj Gori u izbornoj noći – 16. oktobra, nakon što je stigao u Podgoricu, odlučio je ipak da spriječi zločinački plan Aleksandra Sinđelića i Bratislava Dikića, proizilazi iz naredbe o sprovođenju istrage, saznaje Pobjeda.
Velimirović otkrio detalje o naumu Sinđelića i Dikića
Portal AnalitikaIzvor

Noć uoči planiranih terorističkih akcija, Velimirović je skupio hrabrosti, sam došao u policiju i inspektore upoznao sa zastrašujućim scenariom. Prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, Velimirović je ispričao da je dobio 15.000 eura od Sinđelića kako bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municije i policijske uniforme koje je trebalo da smjesti u iznajmljenoj kući u Podgorici. Velimirovićevo priznanje potvrdilo je ranija saznanja policije, ali je pravovremena informacija pomogla da se do kraja osujete teroristički napadi. Uloga ovog okrivljenog, prema njegovom svjedočenju, bila je da prenosi poruke koje je dobijao od Sinđelića i Dikića.

Plan napada

Crnogorska policija i Specijalni tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u zajedničkoj akciji, 15. oktobra pohvatali su dio grupe koja je spremala napad na građane koji su, prema ranijim najavama lidera Demokratskog fronta, trebali da se okupe pred Skupštinom nakon proglašenja izbornih rezultata. Kako je ranije Pobjeda pisala, Dikićeva grupa imala je zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme, i da napadne policiju, a bila im je namjera i da, kako su sami to kazali, pokušaju napad na premijera Mila Đukanovića. Osim Velimirovića, Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 13 osoba: Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića.

Poziv Sinđeliću

Svi okrivljeni su imali određene uloge i zadatke u krvavom planu za Crnu Goru koji su, prema do sada raspoloživim podacima, pripremali Dikić i Sinđelić. Za razliku od Dikića, Sinđelić još nije uhapšen a, kako saznajemo, njemu će biti uručen poziv za saslušanje. U slučaju da se ne javi istražiteljima, za njim će biti raspisana međunarodna potjernica. - Sinđelić se od početka oktobra više puta sastajao sa, za sada, više nepoznatih osoba, prenosio im uputstva, davao novac, obezbjeđivao oružje i opremu, telefone i smještaj u Crnoj Gori kako bi neidentifikovane osobe prerušene u policajce krenule na Skupštinu, pucale na građane i proglasile izbornu pobjedu „određenih političkih subjekata“ i zarobili premijera – piše u naredbi za sprovođenje istrage. Uloga Dikića je bila da „komanduje naoružanim osobama“ 16. oktobra, koje su trebale da poslije 23 sata krenu u osvajanje crnogorskih institucija.

Uloge i zadaci

On je sa okrivljenom Hristić 15. oktobra, dan pred crnogorske izbore, u ranim jutarnjim satima stigao u Crnu Goru. - Istog dana u večernjim satima, ispred poslovnog centra Delta siti, od Mirka Velimirovića, predstavljajući mu se kao Nikola, preuzeo mobilni telefon „lenovo“, koji je zaštićen posebnim programom od mogućeg prisluškivanja i ključeve od kuće u kojoj se nalazi oružje za izvršenje krivič- nih djela. Nakon toga mu je Velimirović pokazao kuću u kojoj se nalazi oružje i tada su im stavljene lisice - piše u naredbi za sprovođenje istrage. Zadaci Kristine Hristić i Branke Milić bili su, prema sumnjama istražitelja, da prenose poruke, ugovaraju sastanke i dijele telefone zašti- ćene posebnim programima od prisluškivanja. Uloga Aleksića je, kako se osnovano sumnja, bila da prevozi članove iz Srbije u Crnu Goru, nalazi im smještaj u hotelima i plaća boravak. - Dušić, Maksić, Đorđević, Čurović, Đurić, Ćetković, Stanojević, Aćimović, Matić i Andrić trebali su da napadaju službenike Uprave policije, nezakonito i nasilno upadaju u državne institucije – piše u naredbi za istragu. Okrivljenima se na teret stavljaju krivična djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

(Pobjeda)

Portal Analitika