Region

SLUČAJ "LUTKA": Iza rešetaka ostaje samo bivša misica

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice Darka Eleza (39) i njegove "pomagače" za pokušaj ubistva Đorđa Ždrala, pa jedina osuđena u ovom slučaju ostaje - bivša misica Boba Tošić.
SLUČAJ "LUTKA": Iza rešetaka ostaje samo bivša misica
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Presuda koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda u petak donešena je 28. septembra. Drugostepeno vijeće odlučilo je da potvrdi presudu Višeg suda u Beogradu u dijelu u kojem se 23. decembra 2015. krivice za podstrekivanje na pokušaj ubistva oslobođa Darko Elez.

Istom presudom oslobodođeni su i njegovi ortaci Dalibor Ristić, Andrija Gavrilović i Zoran Mitrović, koji su okrivljeni za saučesništvo u pokušaju ubistva.

Oslobođeni su i Saša Cvetinović, Nebojša Joksović, Vojislav Lalatović i Zineta Ilinčić, koji su se sumnjičili da su pomagali atentatorima, nakon pokušaja likvidacije Ždrala.

Presudom Apelacionog suda sada su pravosnažno oslobođeni još dvojica pomagača navodnoj kriminalnoj grupi, Goran Arizović i Slobodan Ivanović, koji su prvostepeno bili osuđeni uslovno na po šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine.

Doktor Ivanović, inače osnivač prijestoničke klinike "Anlave", bio je okrivljen da je liječio ranjenog Rašetu, neposrednog izvršioca neuspjelog atentata, i da je za to dobio novac, dok je Arizović čuvao Rašetu u jednom beogradskom stanu dok se oporavljao od povreda.

U obrazloženju presude za njih dvojicu, Apelacioni sud navodi da, mada je sumnja u njihovu krivicu postojala, nije bilo "neposrednih dokaza koji bi nesumnjivo ili sa velikim stepenom vjerovatnoće ukazivali na svijest okrivljenih da je Strahinja Rašeta učinilac nekog konkretnog krivičnog djela". U prevodu: Ivanović i Azirović nijesu znali koga liječe i čuvaju. Inače, pomenutom Rašeti, neposrednom izvršiocu djela, nikada nije suđeno: on je poginuo prilikom postavljanja bombe pod automobil Milana Mitića u Trebevićkoj ulici u Beogradu 2008. godine.

Nakon ovih pravosnažnih oslobađajućih presuda, ispada da je jedina osuđena za ovaj mafijaški obračun bivša mis fotogeničnosti BiH Slobodanka Boba Tošić, koja je navodno namamila Ždrala u klopku koju mu je postavio Elez, odnosno Rašeta. Prema presudi suda BiH, Boba Tošić je osuđena na dvije i po godine zbog zločinačkog udruživanja u vezi sa ovim pokušajem ubistva, odnosno da je bila član grupe "Lutka", koja broji 32 osobe kojima se sudi za pljačke i ubistva.

Tošićeva je u likvidaciju bila uključena preko Eleza, sa kojim je bila u ljubavnoj vezi. Bosanska misica je navodno Ždrala zamolila da je na dan pucnjave, u aprilu 2006, odvede kod drugarice u naselje Vranješ u Istočnom Sarajevu, kako bi preuzela skriptu za ispit koji je spremala. Kada su stigli na dogovorenu lokaciju, Rašeta je pripucao na Ždrala, koji je uzvratio paljbu i ranio kriminalca.

Inače, nekadašnja “Plejboj” zečica uhapšena je u maju prošle godine u Osijeku, po potjernici. Nakon toga, određen joj je pritvor u kom se nalazila tek nekoliko mjeseci i iz koga je puštena u avgustu iste godine.

Tada joj je određena zabrana napuštanja boravišta u Han Pijesku, a porodica je podigla i hipoteku na imanje kako bi obezbijedila jemstvo za njen izlazak iz zatvora. Kada je suđenje u martu 2016. okončano, a Tošićeva osuđena na zatvorsku kaznu, misica se nije pojavila na presudi. Policija više nije mogla da joj uđe u trag, pa je od septembra Boba i na Interpolovoj potjernici.

Blic.rs

Portal Analitika