Politika

Komersant: U Crnoj Gori izbjegnuto krvoproliće

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić otkrio je senzacionalne detalje plana prisilnog ulaska u državne institucije nakon parlamentarnih izbora 16. oktobra, čija bi realizacija dovela do masovnog krvoprolića, piše ruski list Komersant.
Komersant: U Crnoj Gori izbjegnuto krvoproliće
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše ovaj list, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ubijeđen je da je spriječena najgora tragedija u zemlji nakon Drugog svjetskog rata.

List podsjeća da je Katnić detalje plana zauzimanja državnih institucija Crne Gore saopštio u emisiji uticajne opozicione medijske kuće i da je prema njegovim riječima, realizacija plana trebalo da bude izvršena od strane pet naoružanih grupa, u ukupnom broju od 60 ljudi.

"Pretpostavljalo se da će u nedjelju, 16.oktobra, u 23 sata ovi ljudi, maskirani u uniforme crnogorske policije, zauzeti zgradu Skupštine, ispred koje je radikalna opozicija planirala da održi miting protiv „namještenih izbora“. Ova grupa je trebalo da otvori paljbu na masu, izazove haos i zauzme parlament. Nakon preuzimanja kontrole nad parlamentom, u planu je bilo hapšenje nekoliko lidera države. Druga grupa je trebalo da blokira specijalne snage Crne Gore, ne dozvoljavajući da njihove glavne snage napuste svoju bazu u jednom od djelova glavnog grada Podgorice", piše Komersant. 

List ističe i da je grupu predvodio bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, koji je prije nekoliko godina smijenjen i penzionisan, nakon navoda o stvaranju „zločinačkog udruženja za reketiranje i ubistva“. 

"Po riječima specijalnog tužioca, za pripadnicima drugih grupa su raspisane potjernice, iako je moguće da su neki od njih uspjeli da napuste teritoriju Crne Gore. Među organizatorima zauzimanja parlamenta imenovao je i poznatog srpskog nacionalistu Aleksandra Sinđelića, čije izručenje Podgorica namjerava da traži od Srbije. Specijalni tužilac je takođe rekao da je on lično nadgledao cijelu operaciju neutralizovanja kriminalnog plana i da on garantuje prisustvo nepobitnih dokaza krivice", piše Komersant. 

Ruski list navodi da su senzacionalna priznanja specijalnog tužioca izazvala efekat bombe.

"Vujanović je rekao da bi realizacija plana „dovela do najveće tragedije u Crnoj Gori nakon Drugog svjetskog rata“.

„Crnu Goru su željeli da pretvore u jedno anarhično i haotično društvo - naočigled cijele Evrope“, objasnio je on glavni motiv pripremanog zločina. 

Rukovodstvo radikalne opozicije - Demokratskog fronta, zatražilo je hitno otpuštanje specijalnog tužioca, „koji je stao na stranu režima“, navode ruske novine. 

Međutim, kako konstatuju, teško je povjerovati u blagonaklonost Katnića prema vlasti.

"Upravo on je bio glavni inicijator talasa hapšenja u Crnoj Gori, kada je uhapšeno nekoliko pripadnika vladajuće partije, kao i bivši šef Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, takođe uključen u više rukovodstvo ove partije. Osim toga, opozicija je uoči izbora insistirala da sve povrede tokom izbornog procesa razmatra ne obično, već specijalno tužilaštvo, na čelu sa gospodinom Katnićem. I kanal Vijesti, na kojem je specijalni tužilac nastupao, žestoki je kritičar vlasti. Stoga, ako su prvi izvještaji o spriječenom zauzimanju parlamenta mogli da izazovu određenu skepsu u Crnoj Gori, otkrića popularnog u Crnoj Gori specijalnog tužioca dala su im odgovarajuću uvjerenost", zaključuje Komersant. 

http://www.kommersant.ru/doc/3124173

Portal Analitika