Društvo

Kotor: „Crveni surlaš" - opasnost za palme

Zbog prisustva opasne štetočine, takozvanog „crvenog palminog surlaša", od aprila ove godine do danas, iz užeg gradskog jezgra uklonjene su četiri velike palme, a uskoro će biti uklonjene još tri.
Kotor: „Crveni  surlaš" - opasnost za palme
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za Radio Kotor pojasnio Đorđe Radanović, dipl.inženjer poljoprivrede u DOO "Komunalno Kotor", prvi simptomi napada larve podrazumijevaju da mlade grane izgledaju kao da su makazama iskrzane, a nakon toga dolazi do klonulosti listova. "Crveni palmin surlaš živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena", rekao je Radanović.
Kada se utvrdi prisustvo surlaša na stablu palme, neophodno je, kaže, njihovo hitno uklanjanje i mehaničko uništavanje paljenjem ili mljevenjem, isključivo u prisustvu fitosanitarne inspekcije ili predstavnika „Komunalnog Kotor", što znači da građani ni slučajno ne smiju samoinicijativno uništavati ove štetočine.
On je apelovao na građane da ukoliko primijete ili sumnjaju da je ovaj štetni organizam napao biljku obavijeste Komunalno preduzeće ili fitosanitanog inspektora.

Radio Kotor

Foto-Zdenka Janković

Portal Analitika