Zanimljivosti

Milijarderi će prenijeti na nasljednike 2,1 bilion

Više od 460 milijardera širom svijeta u narednih 20 godina će na svoje nasljednike prenijeti 2,1 bilion USD.
Milijarderi će prenijeti na nasljednike 2,1 bilion
Portal AnalitikaIzvor

To je približno jednako indijskom bruto domaćem proizvodu (BDP) ili bogatstvu koje je izgubljeno na berzama dan nakon referenduma o Brexitu, prenosi B92.

Prema navodima iz izvještaja švajcarske banke UBS i konsultantske kuće Pricewaterhouse Coopers (PwC), radi se o najvećem prenosu bogatstva u istoriji.

Naime, UBS i PwC procjenjuju da je trećina od 1,4 hiljade milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina.

Ta grupa drži 40 odsto ukupnog bogatstva koje je u rukama male grupe milijardera.

Najveći dio bogatstva prenijeće američki milijarderi, odnosno 1,1 bilion USD, dok će nasljednici u Evropi dobiti 600 milijardi USD. Azijski milijarderi ostaviće potomcima 300 milijardi USD.

Osim toga, kako su naveli analitičari u izvještaju, činjenica je da se prvi put toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vrijeme. To posebno vrijedi za azijske rastuće države gdje je 85 odsto milijardera novac samostalno zaradilo.

S obzirom na uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, šta će se dogoditi sa tako velikom svotom novca takođe je razlog za brigu.

"Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže", naveo je za magazine Forbes glavni investicioni strateg u švajcarskoj banci.

Teze analitičara potkrijepljene su i statističkim podacima koji pokazuju šta se dogodilo s nasljedstvom milijardera od 1995. godine ka ovamo.

Portal Analitika