Politika

Dan: Ko će biti ko nakon smjene vlasti u Budvi?

Nosilac liste Demokratske Crne Gore Dragan Krapović biće kandidat za gradonačelnika Budve, navodi se, prema saznanjima „Dana”, u Platformi za formiranje nove demokratske vlasti u Opštini Budva, koju su Demokrate dostavile svim ostalim opozicionim listama.
Dan: Ko će biti ko nakon smjene vlasti u Budvi?
Portal AnalitikaIzvor

Prema tom dokumentu, u koji je „Dan” imao uvid, mjesto predsjednika Skupštine opštine Budva pripalo bi Demokratskom frontu, dok bi potpredsjednik Opštine bio iz redova koalicije Bura budi Budvu. I mjesto sekretara Opštine bi pripalo predstavniku koalicije Bura budi Budvu, dok bi glavni administrator, koji se bira na konkursu, bio iz redova DF-a.

“Koalicioni partneri u vođenju kadrovske politike rukovodiće se principima kompetentnosti i nekompromitovanosti, uz posjedovanje moralnih kvaliteta i ugleda koje uživa kadar u lokalnoj zajednici. Imajući u vidu ogromne probleme koje je prouzrokovala dosadašnja lokalna vlast u ovoj opštini, koalicioni partneri su saglasni da se svi nosioci lokalnih javnih funkcija razriješe dužnosti u skladu sa zakonom i na njihova mjesta postave vršioci dužnosti do sprovođenja redovne procedure izbora ili imenovanja”, navedeno je u dokumentu.

Vladavina prava i poštovanje principa zakonitosti. Vršenje lokalne vlasti koja će odgovarati interesima svih građana. Ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu na principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Sređivanje stanja u urbanizmu na principima definisanim Evropskom poveljom o pravima građana u gradovima, davanjem prioriteta turizmu kao strateškoj privrednoj grani. Neselektivan pristup u naplati prihoda opštine uz podsticajne mjere za smanjenje poreskih stopa i istovremeno povećanje efikasnosti njihove naplate. Hitno preispitivanje svih ugovora koji imaju finansijske implikacije na opštinski budžet, uz pokretanje odgovarajućih postupaka za zaštitu interesa Opštine Budva, navodi se u dokumentu.

Nova, demokratska vlast u Budvi, kako se ističe, zalagaće se i za afirmaciju načela javnosti i transparentnosti u radu lokalne samouprave i da lokalna uprava bude u službi građana uz eliminisanje birokratskih procedura. Među zacrtanim ciljevima su i uspostavljanje katastra nepokretnosti u vlasništvu Opštine, da mjesne zajednice budu u službi rješavanja životnih problema građana, da se sačuvaju budvanski resursi od degradacije i neplanske gradnje i valorizuju u skladu sa opštim interesom građana Budve i Crne Gore. To se, prije svega, odnosi na lokalitete Buljarica, Jaz, Luka Budva, ostrvo Sveti Nikola, Stari grad Budva, Kraljičina plaža, plaža Perčin i druge.

Koalicioni partneri se obavezuju da poštuju princip jedinstvenog glasanja u SO o svim pitanjima za koja je zakonom i Statutom Opštine Budva predviđeno da se odlučuje većinom glasova svih odbornika. Takođe partneri su saglasni da u skupštinskom djelovanju koordiniraju rad odborničkih klubova radi postizanja što većeg stepena saglasnosti i međusobno se obavještavaju o političkim stavovima koje će zastupati o pojedinim pitanjima naglašeno je u dokumentu.

Koalicioni partneri će obrazovati Koordinaciono tijelo za praćenje stepena realizacije programskih ciljeva i zadataka definisanih izbornim programima izbornih lista potpisnica ovog akta. Koordinaciono tijelo će činiti predsjednici opštinskih odbora i šefovi klubova odbornika političkih partija, odnosno podnosilaca izbornih lista, koje su potpisnici koalicionog sporazuma o formiranju nove demokratske vlasti u Opštini Budva.

Prema objavljenim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, četiri opozicione liste - Demokrate, Demokratski front, koalicija Budva mora (SDP, URA, LP) i koalicija Bura Budi Budvu (SNP, Demos) imaju 17 od 33 odbornika, dok je DPS dobio 12. 

Raspodjela funkcija

Prema platformi, Demokratama treba da pripadnu mjesta vršilaca dužnosti direktora u Turističkoj organizaciji, Komunalnom preduzeću, Akademiji znanja, Sportsko-rekreativnom centru i Grad teatru. Ova partija, prema navodima iz dokumenta, odrediće i predsjednike odbora direktora u Vodovodu i kanalizaciji kao i u javnim preduzećima Mediteranski sportski centar, Mediteran reklame, Parking servis, Biblioteka i Grad teatar. Demokratskom frontu pripadaju mjesta predsjednika izvršnog odbora Turističke organizacije, UO Komunalnog preduzeća, te predsjednika upravnih odbora Sportsko-rekreativnog centra, Pogrebnih usluga i Dnevnog centra za djecu i omladinu ometenu u razvoju. Iz redova DF-a biće i vršioci dužnosti direktora JP Vodovod i kanalizacija, Mediteranski sportski centar i Parking servis. Kako je, između ostalog, predviđeno predsjednik UO Muzeja i galerija biće iz koalicije Budva mora, vršilac dužnosti direktora Mediteran reklama iz koalicije Bura budi Budvu.

Platforma predviđa da na čelu Kancelarije za borbu protiv korupcije i Agencije za planiranje prostora bude predstavnik Demokrata, kao i vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije i privredu. Sekretarijat za urbanizam pripada DF-u, za komunalno-stambene poslove koaliciji Bura budi Budvu, a za lokalnu samoupravu listi Budva mora. Sekretarijat za društvene djelatnosti vodiće kadar koalicije Bura budi Budvu, Demokrate će imenovati čelnika Sekretarijata za zaštitu imovine, a DF Sekretarijata za investicije i vršioca dužnosti šefa Komunalne policije.

Portal Analitika