Crna hronika

DN: Scenario bio još opasniji nego što smo čuli od Katnića?

U očekivanju današnje sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Srbije, poslije koje se očekuju i informacije do kojih su došli tamošnji bezbjednosni organi u vezi sa hapšenjem srpskih državljana u Crnoj Gori, što je i najavio Vučić, potrebno je ukazati na nekoliko stvari koje su opredijelile ovakav razvoj događaja.
DN: Scenario bio još opasniji nego što smo čuli od Katnića?
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju Dnevnih novina, očigledno je da je srbijanska strana, poslije informacija koje su joj poslali crnogorski državni organi, što je u petak najavio crnogorski premijer Milo Đukanović, izvršila detaljniju istragu i provjeru, te da su srpski bezbjednosni organi uspjeli da pronađu “nešto što nije uspjela da sazna ni crnogorska strana”, kako je rekao Vučić.

Zakazivanje sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Srbije, na kojoj će, pored slučaja hapšenja u Crnoj Gori, biti razmatrano i “djelovanje stranih obavještajnih službi na teritoriji Srbije i zaštita njenog suvereniteta”, o čemu je javnost juče obavijestio srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, samo potvrđuje da se radi o jako ozbiljnim stvarima. Vjerovatno su složenost i intenzitet opasnosti kojima je mogla bila izložena Crna Gora 16. i 17. oktobra, razlozi da i pored Vučićeve najave, te informacije nijesu saopštene juče, već će srpska i crnogorska javnost sa njima biti upoznati tek danas, nakon sjednice Biroa koja će u Beogradu početi u 15 sati.

Sa druge strane, DN saznaju da je već uveliko krenula razmjena podataka crnogorskih i službi bezbjednosti Srbije. Kako saopštava naš izvor, obrađuju se bezbjednosni, ali i zakonski i pravni aspekti ovog slučaja. Uključene su sve nadležne institucije, kako crnogorske, tako i na strani Srbije. Timovi već rade zajedno, a nezvanično saznajemo da se sastanci održavaju u Beogradu.

Ono što je, prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina skoro izvjesno, definitivno je utvrđeno da su teroristi ubačeni u Crnu Goru imali ogroman novac na raspolaganju, a iza njih su stajali izuzetno moćni pojedinci ili organizacije.

Policija još locira grupe ubačenih terorista

U međuvremenu, iz istrage koju sprovode crnogorski državni organi, ove novine saznaju da se još radi na lociranju treće grupe ubačenih terorista, pripadnika ekstremnih desničarskih udruženja iz Srbije. Većina članova ove grupe, kako je utvrđeno, došla je iz Požarevca i okoline, a svi su oni pripadnici raznih četničko-ravnogorsko-pravoslavnih bratstava.

Crnogorska policija ima i podatke o određenom broju građana Srbije koji su u Crnu Goru ušli i poslije hapšenja prve dvije grupe 15. oktobra uveče. U zemlju su ulazili pojedinačno, neki od njih i avionom, a zadatak im je bio da, uprkos hapšenju i porazu Demokratskog fronta na izborima, nastave da izazivaju incidente.  

Planirano je, pored ostalog, lomljenje prostorija sjedišta Demokratskog fronta, te provociranje incidenata na mitinzima koje bi Demokratski front organizovao. Informacije objavljene u medijima da policija i službe bezbjednosti znaju za njih, opredijelila je, međutim, većinu njih da se vrate u Srbiju.

Portal Analitika