Region

Srbija više ne može da sjedi na dvije stolice

Crnogorski izbori su pokazali da premijer Vučić nije imao kontrolu nad pokušajem da se onemogući izborna pobjeda Mila Đukanovića. Naime, primjetan je sve veći otpor evroatlantskim integracijama u njegovom najbližem okruženju, kao i u uticajnim, sada parlamentarnim opozicionim partijama (ideološki bliskih, poput SRS, DSS, Dveri), konzervativnih krugova, poput SPC i drugih centara moći koji se opiru bilo kakvim reformama, pogotovo onim koje nagovještavaju vladavinu prava- piše u analizi Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
Srbija više ne može da sjedi na dvije stolice
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA ZAPADA

U analizi piše da pobjeda Mila Đukanovića na izborima predstavlja pobjedu prozapadne orijentacije i to uprkos ogromnoj podršci koju je opozicija dobila kako bi se Crna Gora gurnula u rusku orbitu.

 - Ta pobjeda je tim značajnija jer je protiv sebe imao veoma organizovani blok, uključujući i upad paravojske iz Srbije, čiji je cilj bio provociranje nereda i eventualno hapšenje Đukanovića ukoliko njegova strana pobijedi. Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić saopštio je da Specijalno tužilaštvo ima dokaze da je organizovana kriminalna grupa imala u planu da izvrši terorističke radnje u Crnoj Gori 16. oktobra. On je u emisiji „Načisto“, koja je uživo emitovana na TV Vijesti, kazao i da spisak osumnjičenih nije konačan. Rekao je da su ,,imali za cilj da podrže narod ispred Skupštine i uđu u tu instituciju, maskirani u uniforme posebne jedinice Uprave policije da bi predstavili to kao da policija puca na okupljene građane“. Ova teroristička grupa, uz prolivanje nevine krvi građana, je htjela da zauzme Skupštinu, zarobi premijera i komanduje Skupštinom - podsjećaju u analizi.

U tekstu se citira Andrej Nikolaidis, crnogorski književnik, koji smatra da su ovi izbori bili istorijsko ,,ne“ Rusiji i ističe da od 1948. godine u Crnoj Gori nije vođena takva antiruska kampanja. Ističe da ako bi Crna Gora odustala od ulaska u NATO, to bi značilo ,,ne“ i za ulazak u EU. Eksperti pišu da je od trenutka raspisivanja izbora crnogorska opozicija počela aktivnosti koje su uglavnom bile anticrnogorskog karaktera, a finansirane su iz Rusije.

 - S obzirom da crnogorska opozicija ima pod kontrolom značajan dio medijskog spektra, njena kampanja je bila usmjerena na diskreditaciju vladajuće partije i njenog lidera, prije svega zbog orijentacije na evroatlantske integracije - podsjećaju u analizi.

PROTIV ALIJANSE

Komentarišući medijsku kampanju u Srbiji nakon izbora u Crnoj Gori, kako režimskih tako i tzv. nezavisnih medija, u analizi tvrde da su svi bili na strani crnogorske opozicije.

- Na djelu je bio pokušaj, kako ističe prof. Žarko Korać, član parlamenta, da se na drugačiji način prikaže situacija u Crnoj Gori, a fokus je bio na navodnoj manipulaciji crnogorskih vlasti. Korać ističe da je pokušaj udara u Crnoj Gori opasan događaj i da to, kako istraga otkriva, ne predstavlja manipulaciju crnogorskih vlasti, već je jasno da je namjera bila zaustavljanje NATO, pa čak i evropskih integracija - pišu eksperti ove organizacije. U analizi podsjećaju i na antievropske stavove predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, kojeg Rusija direktno podržava, jer u njemu pronalazi partnera za opstrukciju procesa evropskih integracija Srbije.  (Pobjeda)

Portal Analitika