Politika

Za sve se i dalje DPS pita

Osam dana od izbora Demokratska partija socijalista krenula je u dogovore sa SD-om i strankama manjina o formiranju nove vlade, iako četiri opozicione stranke pokušavaju da se u javnosti nametnu kao pobjednici i da - formiraju vlast. I to je Crna Gora.
Za sve se i dalje DPS pita
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što su u ponedjeljak veče Demokratski front, koalicija Ključ i Demokrate, pod vođstvom SDP-a, svečano potpisali izjavu da ne prihvataju rezultate izbora, rano izjutra su Krivokapić, Mandić, Bečić, Lekić i ekipa jurnuli u priču sastavljanja vlade na osnovu izbora. Onih izbora koje ne priznaju! Podsjeća na naslov popularnog serijala - Lud, zbunjen, normalan. Samo, nije to političko sljepilo, već dokaz o stvarnim namjerama opozicije. Oni se nijesu borili da osvoje vlast, nego da po svaku cijenu - ako ne izborima, onda i uličnim demonstracijama – svrgnu Mila Đukanovića.

Otuda je to čudno saglasje programski suprotstavljenih: zagovornika i protivnika NATO, onih koji podržavaju spoljnu politiku Crne Gore sa onima koji bi da ponište priznanje Kosova, ukinu sankcije ,,majčici Rusiji“ i okrenu leđa Evropskoj uniji. I možda se nije čuditi Frontu ili Demokratama - stavovi ,,euroatlantskih lidera“ Krivokapića i Rakčevića, koji su prihvatili da idu sa Njima samo da bi bili protiv Njega, djeluju programski nedosljedno. I, da prostite, malo otužno. No, pozicije stranaka nakon izbora ne daju izgleda, osim teoretskih, da će opozicija doći u priliku da sastavlja vladu.

ĐUKANOVIĆEVA POBJEDA

Jasna je procedura. Predsjednik države Filip Vujanović ponudiće, nakon proglašenja konačnih rezultata i konstituisanja parlamenta, mandate za sastav nove vlade najjačima - Đukanovićevoj partiji. To je i krunski dokaz da je Demokratska partija socijalista najveći dobitnik prethodnih parlamentarnih izbora sa osvojenih 158.301 glasova i 36 poslaničkih mandata. Pet mandata više nego 2012. godine, kada su depeesovci zaposjeli 30 poslaničkih mjesta! Na prošlim parlamentarnim izborima, DPS je u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom osvojila 165.380 glasova. U neđelju je SDP podržalo 19.997 glasača, što znači da je Đukanovićeva stranka, nastupajući samostalno nakon 18

TEŽAK PUT

Teško je bilo očekivati takav uspjeh, kada se uzme u obzir startna pozicija partije koju predvodi Milo Đukanović. DPS je u izbornu godinu - iako se ne mogu ignorisati spoljnopolitički uspjesi dobijanja pozivnice za NATO i liderstvo u evropskim integracijama - ušla politički žestoko uzdrmana. Prije svega zbog ,,pada“ drugog čovjeka stranke i nezvaničnog partijskog ideologa Svetozara Marovića. Da se protiv Marovića vodi proces, da se Marović i pokušao braniti, DPS bi se našla u drugačijoj poziciji.

JOŠ OVAJ PUT

Tako je DPS postala ključni garant crnogorskog zapadnog puta. I uspjela da izvojevuje još jednu pobjedu. Kad krajem proljeća naredne godine u Varšavi, kako se očekuje, Crna Gora postane i zvanično članica NATO-a, Đukanović će moći da kaže da je zaista zaokružio državničku misiju. Ali je, bez dileme, i sam Đukanović svjestan da je ovo posljednja pobjeda - na ovakav način.

FRONT U USPONU

Gledano samo kroz izborne brojke, razloga za zadovoljstvo ima Demokratski front. I bez Miodraga Lekića DF je osvojio respektabilnih 20 odsto glasova i postao najja- či igrač u opozicionim redovima, duplo jači od glavnog rivala, koalicije Ključ. Zahvaljujući intenzivnoj, skupoj, ali i osmišljenoj kampanji u medijima i na terenuFront je prošle nedjelje osvojio 77.491 glas, što znači da će imati 18 poslanika. Nijesu ponovili greške iz prethodne izborne utakmice kada su svi bili stratezi kampanje.

KOALICIJA ,,KLJUČIĆ“

Velika koalicija Ključ, sastavljena od Lekićevog Demosa, Milićeve SNP i Rak- čevićeve URA, osvojila je 42.271 glas. Tek nešto više nego SNP samostalno na prošlim izborima (40.131). Demos će imati četiri poslanika, SNP tri, a URA dva. Takav rezultat mogao se prognozirati nakon kadrovskih turbulencija u Demosu i SNP-u zbog sastavljanja poslaničke liste. Kada su padali šamari u SNP-u ili izbacivane teške optužbe za ,,izdaju“ i diktatorsko vođenje stranke (Demos). Veliki gubitnik je i Rakčevićeva URA koja neće uspjeti da formira poslanički klub.

ČEKAJUĆI DECEMBAR

Kada se detaljnije sagleda odnos snaga poslije izbora 16. oktobra, Demokratska partija socijalista je sa ,,prirodnim“ saveznicima blizu formiranja nove izvršne vlasti i sve ukazuje da će Crna Gora nastaviti evroatlantskim putem.

To od nje očekuju i unutar Crne Gore i van Crne Gore, u Briselu i Vašingtonu: da se ovdje lagano stišaju tenzije i da nova vlada bude sastavljena već početkom decembra. Kakav će, personalno, biti sastav nove vlasti, ko će biti prvi, ko drugi - to je već malo teži rebus.

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika