Svijet

Komunistička partija priprema najveće promjene u svojoj istoriji

Čelnici najmoćnije političke partije okupiće se sjutra u Pekingu na sjednici koja bi mogla da izmijeni tok kineske istorije.
Komunistička partija priprema najveće promjene u svojoj istoriji
Portal AnalitikaIzvor

Na sastancima koji će se održavati u hotelu „Jingći“ daleko od očiju znatiželjne javnosti, gotovo 400 glavnih čelnika Kineska komunističke partije zasjedaće četiri dana i raspravljati o izmjenama u tome kako upravljati divovskom partijom. Sjednica će se, kako javlja službena novinska agencija Ćinhua, fokusirati na pitanje „partijske stege“.

Šturo saopštenje možda skriva žestoku i unosnu borbu za kontrolu nad drugom po veličini svjetskom ekonomijom, smatraju strani analitičari.

Šesti plenum partije u koju je učlanjeno više od 88 miliona Kineza, suočen je razdobljem „tektonskih promjena“. Od preuzimanja vlasti generalni sekretar partije Ći Jinping njen rad prilagodio je vlastitoj volji i preuzeo kontrolu nad više područja od bilo kojeg kineskog čelnika nakon Mao Cetunga. Njegov pohod protiv korupcije opustošio je partijske strukture sasjekavši naizgled nepobjediva utvrđenja moći poput bivšeg čelnika za sigurnost Žoua Jongkanga i strahom paralisao niže birokrate širom zemlje.

Ći je stranku opisao kao „magično oružje“ koje može da se upotrijebi u primjeni reformi potrebnih kako bi se postigao cilj „velikog pomlađivanja kineske nacije“, zamisli koja se često opisuje i kao „kineski san“. Ali pokušaji da se ovlada kompanijama u vlasništvu države koje su u propadanju, a kontrolišu strateške ekonomske sektore u zemlji i pod nadzorom su moćnih kineskih političara, nailaze na otpor.

- Ove reforme u posljednje tri godine nisu s mrdnule s mjesta. Jasno je da Ći vidi partiju kao jedino oruđe kojim može da pokrene reforme. Ne vjeruje državi ni društvu - smatra stručnjak za kinesku politiku sa Univerziteta Harvard, Entoni Saih i dodao da će na sjednici sigurno biti „manevrisanja između onih koji imaju podršku Ćija i drugih na koje je kampanja protiv korupcije negativno uticala, kao i potencijalne dalje reforme privrednog sektora u vlasništvu države“.

- Glavni motiv za bilo kakve nove propise koji bi mogli biti usvojeni na plenumu biće „učvršćivanje (Ćijeve) pozicije velikog šefa“ - rekao je on.

Nekoliko mjera je već usvojeno kako bi se osiguralo da članovi partije slijede Ćijevu liniju, među kojima je i zabrana zvaničnicima da „neutemeljeno kritikuju“.

- Samo jedna osoba u partiji, naime Ći Jinping, ima pravo da određuje što su politička pravila - dodao je.

Izvor i foto: Index.hr/Hina

Portal Analitika