Region

DIPLOMATSKI „BUVLJAK“: Što je sve prodala Američka ambasada

Kompjuteri, usisivači, grijalice, šporeti, namještaj, pa čak i automobili prodavali su se juče na Novom Beogradu u bescijenje. Nije u pitanju poznati buvljak već - aukcija Ambasade SAD u Srbiji.
DIPLOMATSKI „BUVLJAK“: Što je sve prodala Američka ambasada
Portal AnalitikaIzvor

Pedesetak kupaca utrkivali su se ko će da ponudi višu cijenu i tako postane vlasnik robe koja je mahom sa američkog kontinenta.

- Stavka 41 nudi dvije komode. Imamo li početnu cijenu od 100 eura? Gospodin nudi 110, gospođa 120... 120 eura prvi put, 120 eura drugi put. Prodato! Izvolite da platite i potpišete ugovor – slika je nadmetanja građana u jednom novobeogradskom magacinu.

Kada se određeni komad iznese i licitacija počne, rijetko ko može da odoli. Dižu se brojevi, raste cijena, a onaj ko je iz ove borbe izašao kao pobjednik, odmah isplaćuje iznos u eurima, dinarima ili dolarima, a zatim je utovaruje u svoj kombi ili automobil.

- Sve je ovo samo igra – kaže Mile, jedan od najvernih posetilaca aukcije, poznat kao šampion nadmetanja još od aukcije 2013. godine, kada je kupio 14 od 49 ponuđenih stavki.

amb1Među najpoplarnijim proizvodima je namještaj. Tako su trosjed i dvije fotelje prodati već po početnoj cijeni od 200 eura, a manje traženi predmeti mogu se dobiti i ispod prosječne cijene ukoliko niko nije spreman da je plati. Među traženijim komadima je kuhinjski i namještaj od drveta, a njihova aukcija završi se isplatom iznosa dosta većem od početnog.

- Malo ljudi zna za ovo. Dolazim godinama, većinom viđam ista lica. Neki kupuju samo da bi kupili, a ja uvijek tačno isplaniram i šta ću uzeti, jer cijelu ponudu manje-više znam – kaže jedna od prisutnih.

Kako kažu službenici ambasade većina robe je američke proizvodnje, ali se nađe i po koji komad iz Srbije. Iako se svi oni prodaju u „zatečenom stanju“, bez mogućnosti zamjene i garancije, do sada je svaki od ponuđenih komada pronašao svog vlasnika.

Osim što mogu da vide sve predmete dan prije aukcijske prodaje, zainteresovani unaprijed dobijaju i listu robe po stavkama. Moguće je da neka od njih obuhvata i više komada, pa u tom slučaju ne postoji mogućnost pojedinačne kupovine.

amb2Predmeti na aukciji

Baštenski sto, 8 stolica, suncobran - 50 eura

Osam uljnih radijatora - 40 eura

Tri police za knjige - 150 eura

Radni sto, orman - 60 eura

Četiri noćna stočića - 80 eura

Radni sto, komoda, polica - 100 eura

Trosjed, dvosjed, dvije fotelje - 250 eura

Tri mikrotalasne - 40 eura

Mašina za sušenje veša - 40 eura

Kopir mašina, 15 tonera - 100 eura

Tri klime - 100 eura

Šest kompjutera, 3 UPS-a - 200 eura

Brojač novca, mašina za koričenje, monitor, laminator, mašina za provjeru novca, 5 laptopova

„Ford kuga 2.0“ - 7.000 eura

Izvor i foto: Blic.rs/Oliver Bunić/RAS Srbija

Portal Analitika