Sci/Tech

Naučnici otkrivaju: Ovako će svijet izgledati za 30 godina

Robotika, vještačka inteligencija i samovozeći automobili već sada mijenjaju svijet, a u budućnosti se predviđa upravljanje mislima i pametnije mašine.
Naučnici otkrivaju: Ovako će svijet izgledati za 30 godina
Portal AnalitikaIzvor

Predviđanje budućnosti prilično je veliki izazov, ali kad je riječ o tehnološkom napretku i očekivanim inovacijama, stručnjaci iz agencije za napredna istraživanja DARPA vjerovatno mogu najbolje da predstave kako će izgledati svijet za 30 godina - a prema njima on će biti mjesto koje nam je teško prepoznatljivo.

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoju Interneta, navigaciji, oružju, a upravo bi robotika i vještačka inteligencija nastavkom razvoja trebalo da promijene cio niz industrija. Bespilotne letilice nastaviće svoj veliki prelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći autmobili trebalo svakodnevnu vožnju ka poslu da učine podnošljivijom. Međutim, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici DARPA-e pak zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći da kontrolišemo mislima.

- Zamislite svijet u kojem možete da koristite misli da bi upravljali domom, ili pak da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost. DARPA i sada radi na ovom području, a neki od primjera napretka su implantati zvahvaljujući kojima mislima mogu da se kontrolišu proteze - rekla je neuronaučnica Justin Sančez.  

Geološkinja Stefani Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći da gradimo kuće i zgrade koje su izuzetno čvrste, a u isto vrijeme i veoma lagane.

Bivša astronautkinja Pem Melroj govorila je o promjeni u odnosu prema mašinama pa smatra da ćemo doći do trenutka kada ćemo moći s njima jednostavno da razgovaramo ili da pritisnemo dugme kako bi mehanizam inteligentnije obavio posao. Pojasnila je kako danas moramo preduzeti niz radnji da bi pripremili letilicu za slijetanje, a sve treba učinti prema određenom redosljedu. Ona zamišlja da bi u budućnosti slijetanje aviona moglo biti jednostavno: kada pilot kaže stjuardesama da se pripreme za sletanje, letilica bi sama obavila sav posao. A možda piloti neće ni bit potrebni u avionu.

Izvor: B92.net

Foto: Darpa.mil

Portal Analitika