Zanimljivosti

Drevna žitarica izuzetno ljekovita za srce i krvne sudove

Drevna žitarica Starog kontinenta. Sadrži čak 45 procenata omega-3 masnih kisjelina, bogat je izvor vitamina E, pišu "Večernje novosti".
Drevna žitarica izuzetno ljekovita za srce i krvne sudove
Portal AnalitikaIzvor

Divlji ili bogorodičin lan (Camelina sativa), lanilist, nemački sezam, sibirsko uljno seme su različiti nazivi drevne uljarice, koja se u Evropi koristi milenijumima. Kao korov raste na pašnjacima, pored puteva, na željezničkim nasipima, ali i zajedno sa običnim lanom. Od starog Rima pa do Drugog svetskog rata, ulje lanilista bilo je uobičajeno u ishrani Nemaca, Skandinavaca, Rusa i drugih naroda. A onda su neopravdano počele da ga potiskuju druge uljarice.

Danas se, s razlogom, ponovo javlja interesovanje za ulje divljeg lana, jer sadrži čak 45 odsto izuzetno važnih omega-3 masnih kiselina i jedinstveni kompleks antioksidanasa, koji ga čini otpornim na toplotu i onemogućava da užegne. Sličan je običnom lanu, ali se razlikuje po ukusu i boljoj adaptaciji na promjene. Ova vrsta ulja je izuzetno zdrava, pogodna je kao dodatak salatama i drugim jelima, ali i za kuvanje.

U kombinaciji sa orasima predstavlja savršeno jedinjenje polinezasićenih masnih kiselina, izuzetno ljekovitih za srce i krvne sudove. Omega-3 masne kisjeline su u centru pažnje i prirodnog, holističkog liječenja. Opsežna istraživanja i brojne kliničke studije potvrđuju da su ove kisjeline uključene u većinu fizioloških procesa u organizmu, a njihov nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako ih nema u dovoljnoj količini, može da se javi arterioskleroza, hipertenzija i druge bolesti krvnih sudova i srca, kao i artritis, dermatitis, astma, čak i karcinom. Divlji lan je izuzetan lijek i za suvu kožu, atopijski dermatitis i druge zapaljenske bolesti.

Zbog svih blagodeti ulja ove biljke, mnogi ga preporučuju.

Sadrži čak 57 odsto alfa-linolenske kisjeline, koja je savršeni čistač krvnih sudova jer smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola. Posjeduje i više od 30 odsto mononezasićenih masnih kisjelina, kao što je oleinska i gadooleinska.

Po količini tokoferola, odnosno vitamina E, izdvaja se u odnosu na ostale prirodne izvore. Ima mnogo prednosti u odnosu na prilično rasprostranjeno ulje običnog lana.

Zbog bogatstva vitamina E je zastupljen i u kozmetici. Od njega se prave ulja za intenzivnu negu kože lica i tela, ali i emulzije, kreme i mlijeka. Koristi se uglavnom za suvu kožu, kao i osjetljivu, sklonu upalama i iritacijama, jer ga sa lakoćom upija.

 

Portal Analitika