Crna hronika

Vještaci tvrde da je Dedvukaj ipak znao šta radi

Đerđ Dedvukaj (62) nije bio bitno smanjene uračunljivosti u trenutku kada je ispalio smrtonosne hice na Milovana Đukića i pokušao da ubije Ranka Marsenića, navodi se u nalazu tima vještaka psihijatrijske struke.
Vještaci tvrde da je Dedvukaj ipak znao šta radi
Portal AnalitikaIzvor

“Sposobnost shvatanja značaja djela i sposobnost upravljanja svojim postupcima bile su umanjene ali ne bitno. U vrijeme izvršenja krivičnog djela, okrivljeni se nalazio u stanju afekta razdraženosti i bijesa srednjeg intenziteta “, navodi se u nalazu tima vještaka koji su potpisali neuropsihijatar Stanko Milić, psihihjatar Željko Golubović i psiholog Branka Stepanović-Ilić. Odgovarajući na pitanja branioca optuženog, advokata Novaka Ražnatovića, vještak Stanko Milić je objasnio da se okrivljeni prije ubistva nalazio u stanju ,,anksioznosti i neizvjesnosti“. – “Deliktnu situaciju smo procjenjivali na osnovu izjave Dedvukaja, koji je naveo da ga je Đukić vrijeđao, ali to nije bilo dovoljno da zaključimo da su afektivno stanje, strah i razdraženost bili jakog intenziteta. Dedvukaj je bio naoružan, a Đukić nenaoružan “, objasnio je Milić.

Sudiju Novovića interesovalo je kakvo je moglo biti psihičko stanje optuženog Dedvukaja ako nije bilo uvreda od Đukića i provokativnog ponašanja zbog dužničko-povjerilačkih odnosa.

“Isključena bi bila smanjena uračunljivost, odnosno očuvana je sposobnost shvatanja djela i upravljanja postupcima “,  kazao je Milić. Advokat Ražnatović je ocijenio da je nalaz nejasan i protivrječan i zatražio je novo vještačenje. Ipak, sud je odbio predlog odbrane, uz objašnjenje, da je činjenično stanje utvrđeno u dovoljnoj mjeri nakon čega je za 9. novembar zakazano izlaganje završnih riječi. Dedvukaju se sudi zbog optužbi da je 7. oktobra 2014. godine ubio Đukića. Pored optužbi za teško ubistvo Dedvukaj se tereti i za pokušaj ubistva Ranka Marsenića koji je bio u društvu Đukića kada je 7. oktobra 2014. godine došlo do pucnjave.

Na optuženičkoj klupi se našla i Valentina Pajović, zbog sumnje da je Dedvukaju pomogla u izvršenju djela.

Pobjeda

Portal Analitika