Društvo

Calims: Poziv nosiocima dozvole za promet ljekova na veliko da usklade cijene

Agencija ljekove i medicinska sredstva (Calims) pozvala je nosioce dozvole za promet ljekova na veliko da predaju zahtjeve za usklađivanje utvrđene cijene lijeka. To, kako su naveli, mogu učiniti u skladu sa izmjenom Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje maksimalne cijene ljekova koja je objavljena u Službenom listu.
Calims: Poziv nosiocima dozvole za promet ljekova na veliko da usklade cijene
Portal AnalitikaIzvor

 Izmjenama ovog dokumenta pristupilo se zbog toga što nosiocima dozvole za promet ljekova na veliko nije bilo prihvatljivo da se maksimalna cijena njihovog originalnog medikamenta odredi primjenom propisanog pariteta od 95 procenata. Ta niža cijena u odnosu na zemlje sa kojima se poredimo za posljedicu bi, kako je ranije saopšteno, imala deficit lijeka na tržištu Crne Gore. Stoga je izmjenama propisan paritet do 100 procenata. Uredbom su određene referentne zemlje na osnovu kojih se formira maksimalna cijena ljekova. To su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

 Iz Calimsa za Pobjedu objašnjavaju da to znači da originalni ljekovi u slučajevima koji su precizirani uredbom mogu imati istu cijenu u Crnoj Gori, kao i u referentnim zemljama ili u zemlji EU. “ Prije usvajanja navedene izmjene, bilo je slučajeva da je za određene originalne ljekove primjena pariteta od 95 odsto dovela do toga da maksimalna cijena u Crnoj Gori bude niža u odnosu na referentne zemlje, zbog čega proizvođači nijesu htjeli da stave lijek u promet u našoj zemlji, pa je postojala mogućnost deficita tih ljekova na našem tržištu “, objasnili su iz Agencije. Samim tim što će cijene originalnih ljekova u odnosu na referentne zemlje biti iste, kako kažu iz ove ustanove, osiguraće se da tržište bude snabdjeveno ovim ljekovima, „što je svakako prioritetno sa aspekta dostupnosti ovih, najčešće inovativnih i novih ljekova i za pacijente u Crnoj Gori“.

Za formiranje maksimalnih cijena ljekova u Crnoj Gori koristi se metodologija međunarodnog poređenja cijena (IPR) koja je i najčeše korišćena metodologija u većini zemalja Evropske unije za ograničenje cijene ljekova.

Komentarišući različite cijene ljekova u Crnoj Gori u odnosu na zemlje regiona, što je do sada bio slučaj, u Agenciji kažu da one postoje iz više razloga, ali i zbog primjene različitih metodologija. 

“ Prednost zemalja u regionu u odnosu na Crnu Goru u pogledu cijena ljekova je i veličina tržišta, jer su u odnosu na našu zemlju znatno veće, kao i prisutnost više lokalnih proizvođača na tržištu koji su konkurentni cijenama ljekova. Osim toga, za određivanje cijena u nekim zemljama regiona postoje i dodatni mehanizmi za smanjenje cijena ljekova kao što su tenderi, referentne cijene koje određuju fondovi za zdravstveno osiguranje, zatim pregovori o snižavanju cijena koje fondovi imaju sa proizvođačima “,  naveli su iz Calimsa.

Oni su podsjetili da u skladu sa uredbom utvrđuju maksimalne cijene ljekova na veliko za medikamente koji se nalaze na Osnovnoj listi ljekova Fonda za zdravstvo ili se na osnovu mišljenja Fonda odobravaju za pojednačne pacijente (iako nijesu na Osnovnoj listi). Cijene ljekova koji se ne nabavljaju o trošku sredstava Fonda, nijesu predmet Uredbe, za njih se ne utvrđuju maksimalne cijene.  

Pobjeda

Portal Analitika