Politika

Loš rezultat na izborima otvorio novu krizu u SNP-u

Grupa visokih funkcionera Socijalističke narodne partije, predvođena šefom poslaničkog kluba Aleksandrom Damjanovićem, tražiće odgovornost predsjednika te partije Srđana Milića zbog katastrofalno lošeg rezultata na parlamentarnim i lokalnim izborima, saznaje Pobjeda od više izvora iz te partije.
Loš rezultat na izborima otvorio novu krizu u SNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Koalicija Ključ, čiji je konstituent SNP, na izborima je osvojila svega 41.000 glasova ili devet mandata, od čega je najjačoj opozicionoj partiji pripalo svega - tri poslanička mjesta. Četiri godine ranije SNP je samostalno dosegla do 40.131 glas i osvojila devet mandata - tačno koliko i trojna koalicija 16. oktobra. Iako se tek čeka analiza koju će predsjednik stranke Srđan Milić podnijeti članovima Glavnog odbora, već sada je jasno - Socijalistička narodna partija drastično je izgubila politički uticaj u parlamentu i van njega.

I zato su unutarstranačka trvenja neminovna. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, plan grupe funkcionera obuhvata traženje hitne sjedice Glavnog odbora na kojoj bi zatražili odgovornost, odnosno ostavku Srđana Milića. Grupa funkcionera je prema saznanjima Pobjede pripremila platformu koja analitički ukazuje da je nekadašnja najjača opoziciona partija na ,,istorijskom minimumu“ kada je u pitanju podrška među biračima. Analiza Funkcioner SNP-a Aleksanadr Damjanović nije želio da komentariše saznanja Pobjede.

„U državnom parlamentu SNP imaće tri poslanika od 81, a kada je su pitanju opozicioni mandati to je tri od 39, što je najlošiji rezultat u istoriji Socijalitičke narodne partije“,  rekao je izvor Pobjede iz SNP-a. Još gora situacija je i kada su u pitanju lokalni izbori.

“U Milićevoj rodnoj Budvi osvojili smo samo jedan mandat bez obzira na to što ćemo najvjerovatnije biti dio vlasti. U Andrijevici, u kojoj smo nekada sami imali vlast osvojili smo pet od 31 manadata, a u Kotoru svega tri od 33 mandata”,  objasnio je izvor Pobjede platformu na kojoj će rušiti Milića.

Analiza pokazuje da je SNP od nekada najjače opozicione partije došla u situaciju da je pojedinačno od opozicionih stranaka jedino ispred Rakčevićevog GP URA. Sve ostale partije opozicije uključujući i SDP su daleko ispred SNP-a, kaže izvor.

Epizodista

Platforma i znači da je primirje koje je trajalo u odnosima Damjanovića i Milića trajalo prilično kratko a šef poslaničkog kluba u neformalnim razgovorima nije krio da je nezadovoljan kampanjom ali i svojom epizodnom ulogom u predizbornoj kampanji.

“Sva taktika se dogovarala u trojci Miodrag Lekić, Žarko Rakčević i Srđan Milić - ostatak je bio totalno isključen”,  rekao je izvor.

Po Statutu SNP-a predsjednik Milić podnosi izvještaj o radu Glavnog odboru, a za njegovu smjenu je nadležan jedino Kongres partije.

Pobjeda

Portal Analitika