Politika

Opozicija neće bojkotovati konstituisanje parlamenta

Predstavnici Demokratskog fronta, koalicije Ključ, Demokrata i Socijaldemokratske partije dogovorili su se da, uprkos neprihvatanju rezultata izbora, neće bojkotovati konstituisanje parlamenta, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije. Na sastanku koji je održan u četvrtak veče u zgradi parlamenta dogovoreno je da se i formalno uputi poziv manjinama za formiranje manjinske vlade - što faktički znači da neće biti opstrukcije prilikom konstituisanja zakonodavne vlasti.
Opozicija neće bojkotovati konstituisanje parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

Sam poziv na formiranje izvršne vlasti podrazumijeva i poštovanje osvojenih mandata na izborima 16. oktobra, pa je javno osporavanje rezultata samo neka vrsta političkog gesta.

Sastankom je predsjedavao funkcioner Demosa Goran Danilović. Demokratski front su na sastanku preds tavljal i Milutin Đukanović, Branko Radulović i Milan Knežević, Socijalističku narodnu partiju potpreds jednic a Danijela Paviće ić, Socijaldemokratsku parti ju Ranko Krivokapić, Demokrate generalni sekretar Boris Bogdanović, a Građanski pokret URA Neđeljk o Rudović. Da opozicija odustaje od aktivnog bojkota i opstrukcije postizbornog procesa, potvrdio  je zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Slaven Radunović u izjavi za Sputnjik.

“ Sa druge strane, jasno nam je da ukoliko bi insistirali tvrdoglavo na tome da ne dozvolimo formiranje čak ni manjinske vlade, to bi značilo da bi i nove izbore, sve i da uspijemo da ih izborimo, organizovala vlada Mila Đukanović a, vjerovatno opet na isti način. Prema tome, s obzirom na naš cilj, prvo, i apsolutno najvažnije je u Crnoj Gori detronizovati Mila Đukanović a “,  kazao je Radunović ponavljaući da kao slobodni građani ne mogu prihvatiti rezultate izbora. Da bojkot parlamenta nije opcija potvrdili su i lideri koalicije Ključ Miodrag Lekić, Srđan Milić i Žarko Rakčević na sastanku sa evropskom zvaničnicom Anđelinom Ajhorst direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u evropskoj službi za vanjske poslove, zatraživši što hitnije konstituisanje Skupštine.  Politička stabilnost i konstituisanje najvećeg organa zakonodavne vlasti temelj su za demokratsku Crnu Goru i vladavinu prava, uz neophodnost komunikacije, koordinacije i konsenzusa kao preduslova za dalji tok evropskih integracija Crne Gore, istakli su njih trojica u zajedničkom saopštenju. Shodno zakonu, parlament se konstituiše 15 dana od proglašenja konačnih rezultatra od Državne izborne komisije i njime predsjedava najstariji poslanik u ovom slučaju predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Prema pouzdanim informacijama Pobjede na sastanku kojim je predsjedavao Danilović najviše priče je bilo o njegovim saznanjima o neuspjelim terorističkim napadima u Crnoj Gori. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je kazao da je Danilovića upoznao sa svim dokazima a da je on obavijestio mitropolita Amfilohija. I Danilović i Amfilohije su na dan izbora pozvali građane da ne izlaze ispred Skupštine.


Pobjeda

Portal Analitika