Društvo

Delegati OEBS-a u posjeti VCG: Crna Gora pokazala visok stepen transparentnosti

Od 18. do 21. oktobra Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su u skladu sa Bečkim dokumentom 2011, za 26 delegata iz 17 zemalja članica i Misije OEBS-a u Podgorici organizovali posjetu kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i Vazduhoplovnoj bazi u Golubovcima.
Delegati OEBS-a u posjeti VCG: Crna Gora pokazala visok stepen transparentnosti
Portal AnalitikaIzvor

Delegatima su se obratili dr Ivan Mašulović, generalni direktor za politiku odbrane, brigadni general Rajko Pešić, zamjenik načelnika GŠ VCG, pukovnik dr Dražen Božović, načelnik Verifikacionog centra, a u ime MVPEI Jelena Burzan, v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove.

General Pešić je goste detaljno upoznao sa misijama, zadacima, organizacionom strukturom, angažovanju u međunarodnim misijama, sprovedenim reformama i ostalim aktivnostima Vojske Crne Gore.

Posjeta kasarni „Milovan Šaranović“ organizovana je u Centru za obuku. Komandant Centra, pukovnik Željko Žegarac prezentovao je osnovne zadatke, kapacitete i angažovanje Centra. Prikazani su smještajni, servisni i kabinetski uslovi, kao i realizacija jezičkih kurseva. Tokom obilaska poligona za obuku, predstavljena je obuka u brzoj paljbi i obuka sa minsko-eksplozivnim sredstvima sa nedavno primljenim vojnicima. Pokazana je i praktična priprema kontigenta vojnika za upućivanje u sastav multinacionalnih snaga u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu.

Tokom posjete Vazduhoplovnoj bazi komandant Vazduhoplovstva, pukovnik Živko Pejović prezentovao je misiju i zadatke, organizaciju i kapacitete Vazduhoplovstva, kao i mogućnosti Centra za obuku pilota helikoptera.

Posjetioci su jedinstveni u ocjeni koja će biti proslijeđena svim članicama OEBS-a, da je Crna Gora pokazala visok stepen transparentnosti, dajući doprinos izgradnji mjera povjerenja i bezbjednosti u Evropi.

Posebno je pozitivno ocijenjeno uključivanje Mornarice u prikaz, iako nije obuhvaćena Bečkim dokumentom 2011. Naime, u Luci Bar je gostima prikazan i dio vježbe ''Plavi horizont“, u koju su uključene i jedinice vojne policije, ABHO, inžinjerijske, sanitetske i druge jedinice VCG. Cilj vježbe, kako je saopštio komandant Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković  je priprema za odgovor na eventualnu migrantsku krizu.

Posjeta se organizuje jednom u pet godina, za sve zemlje OEBS-a, sa ciljem da se na transparentan način iskaže doprinos jačanja povjerenja i bezbjednosti u Evropi. 

Portal Analitika