Politika

Vujanović: Da se napad desio, bilo bi to najcrnje vrijeme od II svjetskog rata!

Povodom hapšenja u našoj zemlji, kao i činjenica koje je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio u vezi sa tim, oglasio se i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
Vujanović: Da se napad desio, bilo bi to najcrnje vrijeme od II svjetskog rata!
Portal AnalitikaIzvor

Naime, kako je kazao u izjavi za RCG, znao je sve vrijeme šta se dešava. Da nije bilo spriječeno, bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina.

''Postojao je visoki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore. Očigledno je da se, uz pomoć te grupe, Crna Gora željela pretvoriti u jedno anarhično i haotično društvo, koje će uz brojne žrtve biti označeno kao prostor na mapi Evrope koji je haotičan, anarhičan i nestabilan i koji kao takav treba da bude tretiran od evropske zajednice'', poručio je Vujanović i dodao da je saglasan sa ocjenom Katnića da bi, da se napad desio, naša zemlja bila zavijena u crno.

''Želim da iskažem puno poštovanje specijalnom tužiocu koji je pokazao punu posvećenost svom poslu, potrebi da Crna Gora bude stabilna, da se životi svih njenih građana poštuju. Rekao bih da je on najneposrednije rukovodio cijelom akcijom. Vidjeli ste da je izvor same te aktivnosti bio prepoznat još ranije i to  uz pomoć onih koji su smatrali da treba pomoći Crnoj Gori, dakle nije samo bog pomogao, kako je rekao tužilac, mada je i on dosta imao udjela sigurno, ali pomogli su i oni koji su shvatili da našem društvu i državi treba pomoć kako se ne bi pretvorila u jedno haotično stanje i da se, kako je to tužilac rekao, zavije u crno, što bi definitivno bilo, nakon Drugog svjetskog rata najtragičnije vrijeme Crne Gore'', poručio je predsjednik države, a prenosi Antena M.

Vujanović je saopštio da je sve vrijeme znao za akciju.

''Upućen sam i upoznat sa značajnim dijelom činjenica i imao sam puna saznanja o svim činjenicama i smatrao sam da sve to treba da saopšti državni tužilac. To je on sinoć i učinio na jedan vrlo jasan, detaljan i uvjerljiv način. Za sve one koji hoće da razumiju činjenice  i da vjeruju u dokaze jednog profesionalnog postupanja, mislim da se saopštilo ono što ih je ubijedilo u istinitost onoga što je govorio specijalni tužilac. Samo zahvaljujući kvalitetnom, ažurnom i vrlo efikasnom djelovanju crnogorskih bezbjednosnih organa Crna Gora je bila potpuno bezbjedna. Ja sam znao da će tako biti, jer sam znao šta se sve preduzelo da bi taj dan protekao u mirnoj i neproblematičnoj atmosferi. Nijesam smatrao da ja treba da kažem nešto prije nego što se o tome oglase scpecijalni tužilac ili direktor policije. Ja sam bio obaviješten onog momenta kad su oni lišeni slobode. Ali nije bilo moje da ja to saopštavam'', jasan je Vujanović.

Siguran je da će pravosudni organi dati ovom predmetu puni prioritet i da će se on ažurno tretirati u daljem postupku.

''Takođe bih pozdravio rad svih službi bezbjednosti od policije do Agencije i sve koji su bili uključeni u predmet čuvajući ono što je bilo nužno, kazao je Vujanović. Takođe pozdravljam sve koji su učestvovali u izbornom danu što su obezbijedili dobru atmosferu za demokratski ambijent ovih izbora, jer je izvjesno da lišavanje slobode lica koja su u ovoj fazi postupka u tretmanu lica koje treba ispitati kao kriminalnu grupu koja će vršiti terorizam, u tim uslovima se omogućilo potpuno demokratsko glasanje'', kazao je Vujanović.

Sam broj i procenat izašlih glasača i priznanje sa svih adresa da su izbori održani u demokratskim uslovima kazuju da je ta akcija Tužilaštva protekla u najboljem redu, poručuje prvi čovjek države. 

'Mogu da kažem da je država pokazala sposobnost da zaštiti građane, da je pokazala da terorizam ovdje ne može da prođe i da je ujedno kroz to Crna Gora pokazala svojim evroatlanskim partnerima da će Crna Gora biti vrijedan član tih integracija i da Crna Gora zaslužuje da se ubrza taj proces. I jedne i druge integracije'', poručio je Vujanović za RCG.

Portal Analitika