Svijet

Barozo napao Hofera, poredio ga s nacistom

Bivši predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo oštro je napao kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) za predsjednika Austrije Norberta Hofera.
Barozo napao Hofera, poredio ga s nacistom
Portal AnalitikaIzvor

On je tokom diskusije na ženevskom "Graduate Institute" rekao da voli Austriju, ali ne i određene osobe u toj zemlji.

Prema njegovom mišljenju, EU može bez problema da primi četiri do pet miliona izbjeglica, ako bi zemlje članice bile solidarne.

Međutim, ideja Hofera da se u "bezbjednim područjima" na sjeveru Afrike uspostave centri u kojima bi se odlučivalo o zahtjevima za azil podsjećaju ga na "koncentracione logore", poručio je Barozo, a prenijela austrijska štampa.

Hofer je na to odgovorio da je konstantno suočen sa istim napadima i da, kada god neko ne zna šta da odgovori, napadne njega dovođenjem u vezu sa nacizmom.

"Šta je sa vama, imate li izbjeglice kod kuće. Bogat ste čovjek. Imate li izbjeglice kod kuće", uzvratio je Hofer.

Kako je Barozo u diskusiji postajao sve glasniji, Hofer mu je poručio da ne treba da viče, i optužio ga da je podržao rat u Iraku, zbog čega je, kako je primijetio, nervozan.

Naime, dok je obavljao funkciju premijera Portugala, Barozo je bio na strani onih koji su podržavali rat u Iraku.

Inače, za vrijeme diskusije protestovalo je više studenata zbog dolaska Hofera, oni su nosili transparente sa natpisima "Nećemo granice" i "Recimo ne rasizmu".

Jedna studentkinja, čiji su roditelji bosanske izbjeglice, pročitala je peticiju u kojoj se FPO optužuje za širenje rasizma, islamofobije, homofobije, seksizma i mržnje.

Izvor: b92.net

Portal Analitika