Politika

Ministar obmanuo javnost tvrdnjom o državnom udaru: Danilović "neobavešten"

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Goran Danilović obamanuo je domaću i međunarodnu javnost kada je ustvrdio da je Uprava policije, odnosno njen direktor Slavko Stojanović u prvoj izjavi tvrdio da je hapšenje Bratislava Dikića i dvadeset državljanja Srbije pokušaj državnog udara
Ministar obmanuo javnost tvrdnjom o državnom udaru: Danilović "neobavešten"
Portal AnalitikaIzvor

Tvrdnja o ,,državnom udaru“ je ključni razlog zbog koga opozicija uključujući i Danilovićev Ključ ne priznaje rezulate izbora bez obzira što su njihovi predstavnici potpisali zapisnike na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

- Podsjećam javnost da je u prvom saopštenju Uprave policije ovaj događaj bio označen kao pokušaj državnog udara. Nije bilo sjednice Vlade niti sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Predsjednik države Filip Vujanović je rekao da to ne bi komentarisao, premijer Milo Đukanović da je o tome saznao iz medija i da nema dovoljno informacija. Moram priznati da se radi o veoma specifičnom državnom udaru - kazao je Danilović za televiziju Vijesti.

Hronika

Međutim u izjavi koja je objavljena na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova u 13.39 h na izborni dan 16. oktobra nema ni riječi da su hapšenja državljana Srbije naznačna kao pokušaj državnog udara.

- Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike, navodi se u prvoj izjavi Stojanovića.

Nakon izjave Stojanovića istu kvalifikaciju upotrijebilo je Specijalno tužilaštvo.

Zanimljivo da ni predstavnici Demokratskog fronta niti Ključa u izjavama u izbornoj noći nijesu tvrdili da je riječ o državnom udaru već o policijskoj akciji.

- Policijska hunta koja vlada Crnom Gorom, privodila je naše aktiviste, a danas je izvedena i spektakularna policijska akcija za kojiu smatramo da je namještena, ali je trebalo podstaći ljude koji nijesu vjerovali da je država ugrožena od strane opozicije – kazao je Andrija Mnadić u noći izbora.

Preokret

Preokret je nastao sjutradan kada je postalo jasno da od samoproglašene pobjede nema ništa pa su na zajedničkom sastanku održanom u Skupštini prvi put javno objelodanili da ne priznaju rezultate izbora.

U zaključku kojim je definisana zajednička odluka parlamentarne opozicije o nepriznavanju rezultata izbora, navedeno je da se tim prije ne mogu prihvatiti rezultati jer je ,,državni udar izvođen dan pred održavanje glasanja, kao i na sam dan izbora, što je nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana“.

Tu tezu je dva dana kasnije podupro nosilac koalicije Ključ i Danilovućev partijski kolega Miodrag Lekić za TV Vijesti da je odluka opozicije da ne prizna rezultate izbora čin odgovornosti jer izbori ne mogu biti slobodni u uslovima kada se sa državnih adresa, tokom izbornog dana, saopštavaju vijesti o namjeri državnog udara. Tvrdnje opozicije o državnom udaru i nepriznavanju izbora ipak su relativizovane ponudom o formiranju manjiske vlade kao i najavom formiranja lokalnih vlasti u Budvi i Kotoru.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika