Svijet

Primirje u Alepu biće produženo za još 24 časa

Humanitarno primirje u sirijskom gradu Alepu, koje je jutros stupilo na snagu, biće produženo za još 24 časa kako bi pobunjenici mogli da napuste opkoljene četvrti, a civili bili bezbjedno evakuisani, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Primirje u Alepu biće produženo za još 24 časa
Portal AnalitikaIzvor

"Po naređenju vrhovnog komandanta (ruskog predsJednika) Vladimira Putina, donijeta je odluka da se humanitarni prekid vatre produži za još 24 časa, odnosno do petka u 18 časova po sirijskom vremenu", rekao je Šojgu.

Sa druge strane, portparol Biroa za koordinaciju humanitarnih poslova UN Jens Lerke rekao je ranije danas da je "Rusija obavijestila UN" da će primirje u Alepu biti produženo do subote uveče i da se tako "pridružila obećanju koje je dala sirijska vojska".

Lerke je agenciji Frans pres kazao da je Moskva saopštila da će tokom naredna tri dana, počev od danas, vazdušni udari na Alep biti obustavljeni 11 sati dnevno.

On je dodao da su UN spremne da sjutra otpočnu medicinsku evakuaciju civila i da su tražile da prekid vatre bude produžen do ponedjeljka, kao i da se očekuje odgovor Moskve na taj zahtjev.

Sirijska vojska sinoć je najavila mogućnost da humanitarno primirje u Alepu traje tri dana.

Rusija je navela da je cilj "humanitarne pauze" da se civili bezbjedno evakuišu, a da pobunjenici "koji to žele" napuste četvrti pod opsadom sirijskih snaga u istočnom dijelu grada.

Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija za Siriju Jan Egeland izrazio je ranije danas nadu da će evakuacija povrijeđenih i bolesnih civila početi tokom primirja u petak.

On je rekao da su UN dobile "zeleno svjetlo" od sirijske vlade, oružanih pobunjeničkih grupa i Rusije, koje su i objavile prekid vatre, kao i da je dobio usmene garancije o produžetku primirja od diplomatskog predstavništva Rusije u Ženevi i ruskih vojnih zvaničnika u Siriji.

Pored dostave hrane i ljekova, UN planiraju evakuaciju povrijeđenih i bolesnih građana, a neki od njih će biti prebačeni u zapadni dio Alepa pod kontrolom vlade ili u pobunjenički grad Idlib.

Beta

Portal Analitika