Društvo

Katnić: Uhapšeni planirali krvoproliće, spisak nije konačan

Specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je a da je više kriminalnih grupi, od koji je samo jedna uhapšena, planirala terorističke napade i krvoproliće u Crnoj Gori u nedelju veče na dan izbora i da za to imaju čvrste dokaze.
Katnić: Uhapšeni planirali krvoproliće, spisak nije konačan
Portal AnalitikaIzvor

Katnić  je u intervju za Televiziju Vijesti kazao da se ne radi o konačnom spisku osumnjičenih i da je Specijalno tužilaštvo rukovodilo cijelom istragom i da on lično odgovara za zakonitost cijele akcije.

“Plan je bio da u nedelju u 23 časa iskoriste prisustvo gradjana a planirano je da ih bude nekoliko hiljada i da neutrališu snage bezbjednosti, udju nasilno u Skupštinu Crne Gore, zauzmu je I da kada udju političati i narod u tu instituciju organizuju njenu odbranu, odnosno da se zabarakadiraju i čekaju pomoć na koju su računali”, objasnio je Katnić.

On je dodao da su planirali da u Skupštinu Crne Gore udju obučeni u unifome crnogorske policije, najvjerovatnije posebne jedinice i da zapucaju u pravcu gradjana, da izazovu metež i liše života gradjane, odnosno da nasumice pucaju a sve kako bi simulirali da to rade pripadnici policije.

U medjuvremenu bi bilo distribuirano odružje i razna municija koja bi bila podijeljena narodu,odnosno grupama koje bi bile infiltrirane medju ljude, dodao je Katnić.

Katnić je kazao da su imali podatke da postoji još jedna, mnogo opasnija kriminalna grupa, čije članove još nijesu uhapsili i koji su planirali da eliminišu jedinicu SAJ-a a možda i dio vojske, ako bi se uključila, i za koje vjeruju da su napustili Crnu Goru. 

Specijalni tužilac je kazao da je to bilo sasvim dovoljno ljudi, jer se radi o nekoliko desetina,da iazazovu krvoproliće i teroristčki napad i dodao da je značajno manje ljudi izazvalo napade po Evropi. On je potvrdio da je Branislav Dikić na čelu ukupono pet kiminalnih grupa, ali nije mogao da govori o nalagodavcima.

Tužilaštvo sumnjiči Aleksandra Sinđelića da je medju organizatorima kriminalne grupe a na novinarsku konstatacuju da se putem medija javio iz Srbije, Katnić je rekao da je on nedostupan državnim organima Crne Gore.

„Preuzećemo radnje zakonom predviđene da tu osobu obezbijedimo u postupku. Imamo dokaze da je ta osoba bila organizator i da je rukovodila aktivnostima i da je poslala oružje i ljude u CG“, saopštio je on.

Oružje, koje je trebalo da bude korišćeno za napade, je uništeno na bezbjednoj lokaciji van Crne Gore, rekao je Katnić. 

 

 

Portal Analitika