Društvo

Stećcima i tvrđavama promovišu Crnu Goru

Ekonomski fakultet u Sarajevu, Sarajevska regionalna razvojna agencija, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Plužine i Eko Bokaodržali su dvodnevnu radionicu koja je imala za cilj razvoj zajedničkih turističkih paketa za u Nacionalni park Sutjeska ,zaštićeno područje Orjen i Parkove prirode Piva i Hutovo Blato.
Stećcima i tvrđavama promovišu Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Kako bi unarprijedili prekograničnu ponudu i afirmisali te destinacije za domaće i strane turiste tim CZIP-a je osmislio dva itinerera „Piva: Potraga za stećcima“ i „Crkvice: U zagrljaju prirode“.

"Oba putopisa obuhvataju kulturno nasljeđe, segment rekreativnog turizma i sporta kao i biodiverzitet i posmatranje ptica. Naslanjajući se na nedavnu uspješnu nominaciju pivskih stećaka pod UNESCO zaštitu, predstavljena je ruta koja obuhvata pronalaženje 787 stećaka na 35 lokacija kao i rutu za posmatranje ptica na kojoj se mogu vidjeti svih 10 vrsta evropskih  djetlića", saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Skrenuli su pažnju i na nekadašnju austrijsku vojnu bazu "Primorska tvrđava Boka" u kojoj je nekada boravilo i do 10 hiljada ljudi.

"Usljed nedostatka turističke sadržajne infrastrukture malo je onih koji su upoznati sa činjenicom da su obrasle zidine  nekada sačinjavale kompleks sa više od 150 objekata i to: kasarne, hoteli, prodavnice, škola, vježbališta, strelište,  konjušnice, magacini, stanovi za oficire i njihove porodice, pozorište, bioskop, pošta, tenisko igralište, skijaška staza,  kuglana, kapela, groblje, fudbalsko igralište sa prilagođenim tribinama za oko 1.000 gledalaca. Najočuvaniji objekat iz  tog perioda je istvremeno i nekad najveća pekara na Balkanu, druga po veličini u Evropi, koja je za potrebe austrijske  vojske, dnevno pekla i do 24 tone hljeba", istakli su iz CZIP-a.

Tvrđava Straznik (foto: CZIP)Tvrđava Straznik (foto: CZIP)

Pored kulturnog nasljeđa u ponudu je uvezana i opcija posmatranja ptica kao i bogat rekreativno sportski program Boke  Kotorske, sa preko 10 događaja tokom godine koje entuzijasti već godinama organizuju volonterski.

"Važnost uvezivanja kulturnog nasljeđa i biodiverziteta sa posebnim osvrtom na posmatranje ptica uslijedila je kao odgovor na zahtjeve tržišta s obzirom na to da je samo u Sjedninjenim Američkim Državama registrovano 45 miliona posmatrača ptica dok u Engleskoj taj broj iznosi nevjerovatnih 10 miliona ljudi sa velikim interesovanjem za istraživanje Balkana", objasnili su iz CZIP-a.

rtcg.me

Portal Analitika