Politika

CP: Glasovi manjina imaju istu važnost kao glasovi svih drugih građana

Crnogorski pokret energično osuđuje svaki pokušaj da građani koji pripadaju nacionalnim manjinama budu tretirani kao građani drugog reda od strane bilo koga, saopštili su Portalu Analitika.
CP: Glasovi manjina imaju istu važnost kao glasovi svih drugih građana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Pritisak koji se vrši na političke predstavnike manjina i javne izjave nekih opozicionih predstavnika, kojima dovode u pitanje pravo stranaka manjinskih naroda da biraju koalicione partnere, šovinističke su i diskriminacione i treba da budu predmet interesovanja Državnog tužioca. Crnogorski pokret energično osuđuje svaki pokušaj da građani koji pripadaju nacionalnim manjinama budu tretirani kao građani drugog reda od strane bilo koga. Glasovi manjina imaju istu važnost kao glas svih drugih građana. Manjinski narodi daju takođe glas za određenu politiku svojih političkih predstavnika i niko ih ne smije ucjenjivati da slijede volju drugih političkih subjekata, bez obzira na rezultate izbora ili na nečiju političku strategiju. Politički predstavnici nacionalnih manjina imaju suvereno pravo da sklapaju postizborne koalicije na temelju sopstvenih političkih interesa, i to pravo im ne može i ne smije niko osporiti.

Sličnu smo situaciju imali za vrijeme refenduma 2006. godine kada su politički subjekti koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore i njihovi simpatizeri osporavali manjinama suvereno pravo da odlučuju o sudbini svoje zemlje, koje pripada svim građanima Crne Gore, dijeleći građane, šovinističkim i diskriminacionim aršinima, na pravoslavne i inovjerne. Nakon izbora od 16.10.2016. g. kao da se ponavlja ta bestijalna matrica. Po ko zna koji put  pojedini učesnici izbora nijesu u stanju da prihvate džentlemenski rezultate, već pokušavaju svaki put, ne birajući sredstva, da nečasnim radnjama izbore pobjedu ili ospore izbore. Sad su se śetili da u svoje namjere upregnu partije nacionalnih manjina da im posluže za jednokratnu upotrebu, nakon čega bi nastavili svoj diskriminacioni odnos prema njima kakav su već imali - zaključuju iz CP.

Portal Analitika