Politika

Blagota MITRIĆ: Poslije izbora

Lično, namjerno nijesam želio nijednu jedinu da "zucnem” prije izbora, jer bi sva opozicija i Pozitivna Crne Gore rekli - evo ga da navija za DPS. Tačno je da navijam, ali neposredno i tajno na biračkom mjestu.
Blagota MITRIĆ: Poslije izbora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Uopšte, svi izbori su jedna utakmica koja se igra u redovnim prilikama svake četvrte godine, i u kojoj pobjeđuje najbolji, a najbolji je onaj koji je dobio najveći broj glasova građana. Tako je bilo i ovog puta - DPS je najbolji, jer je imao duplo više glasova građana od prvog do sebe (40% na prema 20%). Dakle, DPS je pojedinačno ubjedljivo najbolja na svim izborima, kao i ovoga puta duplo bolja, uprkos činjenici što je ove godine imala najslabije rezultate. I ko god izgubi utakmicu ima pravo da se ljuti, ali nema pravo i ne može da se poziva na nekakve državne udare iz inostranstva, iz prostog razloga što se državni udari u svim državama dešavaju "unutra” - iz svoje države, a mogu biti potpomognuti iz inostranstva. Istini za volju, bilo je nekih hapšenja na dan izbora, ali bilo je i sahrana, i svadbi, i slava, i utakmica, ali sve to zajedno nema veze sa izbornim procesom, a još manje sa klasičnim državnim udarom. A i da ih je bilo, to treba odvojiti od izbornog procesa, jer to nije stvar izbornih organa, nego organa gonjenja. Uz određene propuste u izbornom procesu, kojih je bilo više nego inače, ali isključivo zbog povećanih političkih tenzija. 

Najveće razočaranje je Pozitivna Crna Gora (žali bože imena), iako se i ranije naslućivao njen izborni fijasko, zato što su imali najnetalen-tovanijeg lidera na čelu (najblaži mogući izraz), koji je pokazivao političko neznanje i neiskustvo do posljednjeg dana izborne kampanje, pa i na sam dan izbora, a i ranije. A za šta je najbolji dokaz kolektivna ostavka Političkog savjeta Pozitivne Crne Gore. A nije ni čudo kad su do posljednjeg momenta zabranjivali svojim članovima u DIK-u da glasaju za privremeni Izvještaj izbora, što je za svakog normalnog patriotu u direktnoj suprotnosti sa državnim interesima Crne Gore, i u suprotnosti sa njegovim stavom (lidera Pozitivne Crne Gore) od 27. januara 2016. godine. 

Ostale partije su prošle kako koja. Da se malo našalimo - izgleda da "velikoj koaliciji Ključ” nije pomogao ni veliki državni ključ sa kojim su tobož pokušali da otključaju našu zaključanu državu i zarobljenu, po njima, a teško je vjerovati da bi im pomogao i kalauz Pink Pantera, jer su dobili onoliko mandata koliko je sam SNP imao 2012. godine, a SNP je bio član ove koalicije na ovim izborima.

A što se tiče Krivokapićevog SDP-a, od 8 mandata 2012. godine preklopili su se iz prave puške u vazdušnu pušku, pošto su dobili duplo manje mandata nego 2012. godine.  

DPS je najbolja, između ostalog, i zbog toga što oni svaku izbornu utakmicu igraju timski. Kao u fudbalu. Osnovno pravilo: ako ne možeš da predriblaš protivnika, dodaj loptu svom saigraču. Prosto kao pasulj, a efikasno kao penicilin!!!

I sad se postavlja krucijalno pitanje poslije izbora: Ko koga treba da nosi? I na što?

Blagota MITRIĆ

Dnevne novine

Portal Analitika