Politika

Lekić obmanuo javnost da se mogu mijenjati izvještaji OEBS-a

Predsjednik Demosa i nosilac liste koalicije Ključ na parlamentarnim izborima, Miodrag Lekić, obmanuo je javnost kada je u izjavi za Televiziju Vijesti, ustvrdio da je moguće da Međunarodna posmatračka misija i Brisel promijene mišljenje o ocjeni demokratičnosti izbora održanih u Crnoj Gori, piše današnja Pobjeda.
Lekić obmanuo javnost da se mogu mijenjati izvještaji OEBS-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lekić je, komentarišući stav posmatračke misije i zvaničnika Brisela da su izbori sprovedeni uz poštovanje temeljnih sloboda, kazao da te nalaze vidi kao ,,rezultat nepotpunih informacija“.

- Mi ćemo razgovarati sa njima i informisati ih o svemu - kazao je Lekić aludirajući da je moguća promjena stava ključnih međunarodnih adresa. U zajedničkom nalazu posmatračke misije, koju su sačinjavali Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR, Parlamentarne skupštine OEBS-a i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope se navodi da su parlamentarni izbori protekli u takmičarskom duhu poštujući fundamentalne slobode navodeći da su izbori prikazali volju naroda. Ocjenu da su izbori bili u skladu sa zakonom dali su i visoki zvaničnici Evropske komisije - komesarka za spoljnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Izvor Pobjede, koji je bio u nekoliko posmatračkih misija OEBS-a i Savjeta širom Evrope i Afrike, je kazao da ne postoji mogućnost da ključne ocjene preliminarnog izvještaja budu tako promijenjene i da se dovede u sumnju ocjena demokratičnosti izbora.

- Ne postoji vjerovatnoća da bude promijenjen ključni nalaz jer bi takva promjena izvještaja bila presedan. Jedino u slučaju nekog radikalnog kršenja izborne procedure za što, nakon preliminarnog izvještaja DIK-a, ne postoji skoro nikakva mogućnost - precizirao je izvor Pobjede.

U izvještaju posmatračke misije se i precizira da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori, pored određenih nepravilnosti, protekli u demokratskoj atmosferi, ali je uočeno finansiranje predizborne kampanje iz inostranstva.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika